uitval door koolvlieg vraatschade

Hoe kan ik koolvliegschade beperken?

Sinds 2020 is chloorpyrifos niet langer toegestaan (erkend) om koolvlieg te bestrijden. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven beschikbaar.

Koolvliegen kunnen heel wat schade aanrichten aan kolen. Naast plantuitval veroorzaakt de vraatschade aan de wortels ook opbrengst- en kwaliteitsverlies

Om kolen te beschermen tegen vraat van de koolvliegmade combineren telers een plantbakbehandeling in de praktijk vaak met een granulaatbehandeling. Sinds 31/1/2020 is het gebruik van chloorpyrifos verboden bij ons. Er zijn in België twee nieuwe granulaten erkend, voorlopig slechts via een 120 regeling. Via dezelfde regeling is er ook een 2de actieve stof (product) bijgekomen voor de plantbakbehandeling. Voor plantingen van vóór 1 april ben je aangewezen op een plantbakbehandeling met spinosad.

koolvliegmaden en vraatschade aan jonge planting

Preventie en behandeling

  • Plantbakbehandelingen

    • Spinosad (Tracer, Conserve Pro, VSM Spinosad, ….)
    • Cyantraniliprole (Verimark) (120 dagen regeling 1/4/21-29/7/21)

    Probeer deze behandeling zo kort mogelijk voor het planten uit te voeren, zo heb je een maximale werkingsduur op het veld (4-5 weken). Indien de planten te vroeg toekomen op het erf is het belangrijk om deze zeer goed af te dekken tijdens het afharden, want koolvliegen kunnen ook al op de plantbak grote schade aanrichten.

    Met deze tips voor je de perfecte plantbakbehandeling uit:

    • Niet in de zon: spinosad breekt af door UV straling en er is kans op verbranding van je gewas
    • Vochtig: De bladeren dienen vochtig te zijn (best bij dauw of eerst natregenen)
    • Uniform: Verdeel het product uniform (met rugsproeier, zorg ook dat je de kanten gelijk behandeld)
    • Afregenen: Het product moet aan de voet van de plant zitten (als op blad blijft kleven → bijna geen werking)
    • Vermijd afspoeling: Regen niet te veel af. Anders kan het middel gewoon afspoelen.

    De actieve stof spinosad is ook erkend als aangietbehandeling enkel 3 dagen na planten waardoor dit zelden wordt toegepast in praktijk. Nadien is er dan ook geen andere toepassing met spinosad mogelijk.

     

  • Granulaten

    • Teflutrhin (Force 1,5 GR) (120 dagen regeling 1/4/21-29/7/21)
    • Cypermethrin (Sherpa 0,8 GR) (120 dagen regeling 1/4/21-29/7/21)

    Ook granulaten moeten met zorg toegepast worden want beide middelen hebben een contactwerking. Zowel bij Force 1.5 GR en Sherpa 0.8 GR is het heel belangrijk dat het product mooi rond de plantvoet ligt. Sherpa 0.8 GR lost niet of amper op in water en product blijft dus onbeweegbaar in de bodem (plaatselijk werking). Ook Force 1.5 GR heeft daarnaast ook een dampwerking (beperkt in afstand).

    Nemguard (knoflookextract) is erkend tegen aaltjes en heeft net zoals Vydate 10 G (oxamyl) een nevenwerking tegen koolvlieg. Dit laatste product is enkel in spruitkool erkend.

     

  • Rechtstreeks bestrijden van de volwassen koolvlieg en ei-afleg verhinderen

    Daarnaast zijn er ook nog heel wat middelen beschikbaar op de markt waarmee je de  volwassen koolvlieg rechtstreeks kan bestrijden (via bladbespuitingen). Via de waarschuwingen en waarnemingen van kool blijf je op de hoogte van de koolvliegdruk in jou regio.

    • Spinosad (slechts 1 behandeling met spinosad mogelijk na plantbakbehandeling met spinosad) (Tracer, Conserve Pro, VSM Spinosad, ….)
    • Lambda-cyhalothrin (nevenwerking) (Karate Zeon, Karis 100 CS, Ninja, …)
    • Cyantraniliprole (Minecto One), Benevia heeft voorlopig geen erkenning tegen de koolvlieg
    • Piperonlybutoxide + pyrethrinen (Bio-Pyretrex)

     

  • Andere mogelijkheden

    Kolen worden vaak afgedekt (in het voorjaar) tegen wildschade, dan kan je kiezen voor vliesdoek of klimaatdoek (of fijnmazig insectengaas). Koolvliegen kunnen dan geen eitjes afleggen aan de plantvoet, op voorwaarde dat je onmiddellijk na planten en zeer precies afdekt en dat er geen gaten in het doek zitten. Indien er vooraf kolen stonden is dit echter geen oplossing want koolvliegpoppen overwinteren in de grond.

    Je kan het risico op uitvallen van planten nog verder beperken door te zorgen voor een goede bodemstructuur, voldoende diep te planten en tijdens de teelt te beregenen en de planten aan te aarden.

    De werking van natuurlijke vijanden van de koolvlieg (zoals insectenparasiterende aaltjes) en van nectarplanten worden de komende 4 jaar onderzocht in een VLAIO LA onderzoeksproject.

Meer info

Wil je meer weten over hoe je koolvliegschade kunt beperken?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.