Afdekking groenten met wit stretchnet

Teelten afdekken als bescherming tegen plagen

Tegenwoordig is er een ruim aanbod van netten en klimaatdoeken op de markt. Om telers hierin beter wegwijs te maken, maakten Inagro en het Proefstation voor de Groenteteelt een handige gebruikswijzer met focus op het gebruik in de groenteteelt.

Ruim aanbod maakt kiezen moeilijk

Netten en klimaatdoeken zijn er tegenwoordig in heel veel kwaliteiten, weefsels, maten en gewichten. Het aanbod is de laatste jaren sterk geëvolueerd en toegenomen. Niet alleen het gamma netten en de gebruiksdoeleinden breiden uit, er komen ook nieuwe toeleveranciers bij. De meeste leveranciers stellen technische fiches op met de belangrijkste eigenschappen van de materialen. Maar als je als teler een net of doek wil aankopen, heb je vaak nood aan nog extra informatie zoals de verschillen tussen netten en leveranciers, effecten op verschillende teelten, verschillen in gebruiksgemak etc. Elke teler heeft zijn specifieke teelten, doelplagen en eventueel bijkomende voordelen voor ogen. De aankoop van een net of klimaatdoek vraagt bovendien een behoorlijke investering. Een keuze maken uit het ruime aanbod is dus niet zo gemakkelijk.

Hoe kies ik het juiste afdekmateriaal voor mijn teelt(en)?​

Om telers een leidraad te bieden, stelden Inagro en het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) twee overzichtstabellen samen. De eerste tabel geeft een overzicht van technische kenmerken (maaswijdte, gewicht, richtprijs,...) van de meest courant gebruikte afdekmaterialen in de groenteteelt. De lijst geeft het huidige aanbod weer van de belangrijkste leveranciers in Vlaanderen en Nederland. Voor info over de dichtstbijzijnde verdeler neem je best contact op via de website van de leveranciers. 

Afdekking in koolgewassen

Een tweede handig overzicht is de gebruikswijzer voor afdekmaterialen en die geeft aan welke type net bruikbaar is in welke teelten en teeltperiodes en tegen welke plagen ze beschermen. Deze tabel is opgesteld op basis van meerjarige ervaringen bij de proefcentra. 

Preview Gebruikswijzer Afdekmaterialen Groenten

De gebruikswijzer en video’s werden samengesteld in het kader van het CCBT-project ‘Gebruikswijzer voor afdekmaterialen in de groenteteelt’ met steun van de Vlaamse overheid. 

Logo CCBT
Logo LV Vlaanderen

Meer info

Heb je nog een specifieke vraag over het gebruik van netten in groenteteelt of wil je nog extra advies voor de aankoop van netten? Wij helpen je graag verder.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.