larven snoekbaars

Hoe snoekbaars kweken?

Onder kweken of reproduceren van snoekbaars verstaan we op Inagro de nakomelingen van onze snoekbaars eveneens tot reproductie aanzetten.

 

Waarom wil je snoekbaars kunnen kweken?

In een viskwekerij willen we de kweek of reproductie van onze snoekbaarzen volledig controleren. We noemen dit gecontroleerde artificiële reproductie. Zo kunnen we jaarrond eieren, larven en dus pootvissen (visjes van ongeveer 10g) produceren. Met jaarrond kweken zet je het hele jaar door grote snoekbaars (+1kg) op de vismarkt.

 

.

 

 

 

snoekbaars in aquarium

In de kweek van snoekbaars (en ook andere vissen) onderscheiden we 4 fasen:

  1. Voorbereiding van de ouderdieren om hom (vissensperma) en kuit (visseneitjes) aan te maken
  2. Bekomen van bevruchte eitjes
  3. Bekomen van larven
  4. Opkweek van de larven tot pootvis

1. Voorbereiding van de ouderdieren

Om snoekbaarzen tot reproductie te brengen en dus hom en kuit te laten produceren, moeten we hen laten geloven dat het lente is. De meeste kwekerijen werken met klimaatkamers. In zo’n kamer worden via de watertemperatuur, daglicht duur (uren licht) en daglicht intensiteit (lux) de 4 natuurlijke seizoenen nagebootst. Wil je 4 keer per jaar eitjes dan heb je gemakshalve 4 klimaatkamers nodig. Als kweker bepaal je dus wanneer het lente wordt en de vissen willen paaien (voortplanten). Uiteraard moet je de dieren steeds optimaal voederen.

2 snoekbaarzen samen

2. Bekomen van eitjes

Als het water 12°C heeft, komt de snoekbaars tot reproductie. De vrouwtjes leggen hun kuit of eitjes in een nest, de mannen bevruchten ze door hun hom te lossen over deze eitjes. In de natuur kleven de eitjes na een goede bevruchting overal aan. Ook vandaag wordt dit nog toegepast in minder intensieve kwekerijen. De snoekbaarzen leggen hun eitjes dan op artificiële nesten (matten van kunstgras of takken), eenmaal de nesten vol eitjes kleven worden deze apart gezet. 
Op Inagro gaan we de ovulatie (einde van de rijping in het vrouwtje) van de eieren en productie van sperma synchroniseren. Dit wil zeggen dat wij tot op de dag bepalen wanneer er eitjes en sperma geproduceerd worden. Dit synchroniseren gebeurt onder invloed van plotse temperatuurstijging (van 4 naar 12 graden in enkele weken) en een hormonale injectie van zowel de mannelijke als de vrouwelijke vissen (geregistreerde hormonen uit de veeteelt, onder begeleiding van de dierenarts). Op het moment dat de gameten rijp zijn duwen we de eitjes en het sperma zachtjes uit de buik met een strijkende beweging van voor naar achter, dit noemt men afstrijken. De bekomen eitjes worden gemengd met het sperma in een kommetje en de bevruchting treedt op. 
 

eitjes strippen van snoekbaars

3. Bekomen van larven

Na de bevruchting van de eitjes worden deze in een apart systeem ondergebracht. In kwekerijen die nog met nesten werken, worden deze nesten na ontsmetting in een apart recirculatiesysteem (intensieve opkweek van de larven) of in een vijver (extensieve opkweek) geplaatst. 
Op Inagro worden de artificieel bevruchte eitjes na de bevruchting nog gespoeld zodat ze niet aan elkaar kleven. Daarna gaan ze in McDonald flessen (zie foto). Daar blijven ze in suspensie en worden slechte eitjes automatisch afgevoerd. Een aantal dagen na bevruchting komen de larven uit en worden opgevangen in een grote bak en verdeeld over de hatchery tanks van Inagro.

ontkleven eitjes

4. Larven opkweken tot pootvis

Komen de larven uit het ei in een vijver dan spreken we van extensieve kweek. In de vijver gaan er maar een beperkt aantal larven per vierkante meter rondzwemmen, krijgen de larven natuurlijk aanwezig zoöplankton te eten en geldt de wet van de sterkste. Meestal worden de visjes hier op een lengte van 3 tot 4 cm geoogst en gaan ze pas dan naar een recirculatiesysteem om via het voederen van rode muggenlarven over te wennen op droogvoer. Eenmaal op droogvoer groeien ze door tot pootvis, meestal zijn ze dan 5 tot 10 gram.
Komen larven in een intensief recirculatiesysteem uit het ei (zoals op Inagro), worden ze verdeeld over vistanks binnen in een hatchery. In zo een tank zitten 100 larven per liter en krijgen ze artemia als eerste voeder. Bij 17°C worden ze op dag 20 na het uit het ei gekomen te zijn overgewend naar droogvoer. Eenmaal op droogvoer worden ze opgekweekt tot pootvis.
Pootvis kan verkocht worden aan producenten die grote snoekbaars willen kweken voor de hengelsport of humane consumptie. De mooiste pootvisjes worden op Inagro gehouden en worden uiteindelijk zelf ouderdier.

larven massa

Meer info?

Wil je meer weten over hoe je snoekbaars kunt kweken?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.