Hoe teel je veldbonen?
De teelt van veldbonen, vroeger ook wel gekend als ‘paardebonen’, is aan een revival bezig door toenemende vraag naar lokale eiwitbron voor diervoeder en menselijke consumptie. Bovendien is de teelt voor landbouwers een meerwaarde in rotatie en heeft het een mooi opbrengstpotentieel. De teelttechnische ervaringen uit onderzoek werden in een teelthandleiding gegoten.
Situering
In de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen ter vervanging van geïmporteerde soja in diervoeder, blijken veldbonen – al dan niet in mengteelt met granen – een grote kanshebber om lokaal te telen en te gebruiken in diervoeder. Recent groeit ook de interesse om (delen van) veldbonen te gebruiken in voedingswaar. Een visie die het beleid mee ondersteunt via verschillende wegen (bv. MAP6 en GLB) om de voordelen van eiwitteelten in teeltrotatie (bodemstructuur, aantrekken bestuivers, geen nood aan bemesting,...) zoveel mogelijk te benutten.
Praktische aanpak teelt
De teelt en het gebruik van veldbonen waren al onderwerp van verschillende onderzoeksprojecten, waar onder andere gekeken werd naar zaaidichtheid, zaaidiepte en rassenkeuze. De resultaten van het onderzoek naar teelttechniek van veldbonen zijn gebundeld in teelthandleidingen. Deze spitsen zich zowel toe op zomerveldbonen als winterveldbonen en mengteelt van veldbonen met graangewas.