veldboonpeulen

Kunnen veldbonen gebruikt worden in voederrantsoenen?

Veldbonen zijn een haalbare eiwitteelt in Vlaanderen. Een infoboekje loodst je door de mogelijkheden voor gebruik van veldbonen in veevoeder

De teelt van veldbonen, vroeger ook wel gekend als ‘paardebonen’, is aan een revival bezig door toenemende vraag naar lokale eiwitbron voor diervoeder en menselijke consumptie. Bovendien is de teelt voor landbouwers een meerwaarde in rotatie en heeft het een mooi opbrengstpotentieel.  De ervaringen uit onderzoek werden in een infoboekje rond gebruik van veldbonen in veevoeder gegoten.

Situering

Ondanks de ruime toepassing van gras als belangrijkste eiwithoudend gewas binnen de (melk)veehouderij, blijft eiwitcorrectie via krachtvoer nodig.
In de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen ter vervanging van geïmporteerde soja in diervoeder, blijken veldbonen – al dan niet in mengteelt met granen – een grote kanshebber om lokaal te telen en te gebruiken in diervoeder. Een visie die het beleid mee ondersteunt via verschillende wegen (bv. MAP6 en GLB) om de voordelen van eiwitteelten in teeltrotatie (bodemstructuur, aantrekken bestuivers, geen nood aan stikstofbemesting,...) zoveel mogelijk te benutten.

Bontbloeiende veldboon

Praktische aanpak

Het infoboekje behandelt verschillende relevante stappen vanaf de oogst van de teelt, om vervolgens stil te staan bij bewaring, bewerking, voederwaardebepaling en eigenschappen. Belangrijk hierbij is dat er telkens 3 mogelijkheden besproken worden: droge oogst, deegrijp of GPS. Verder wordt ook een rekentool besproken en werden getuigenissen van landbouwers opgenomen. 

GetoasteVeldbonen

Download het Infoboekje!

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.