witloof krop

Studieavond witloof 2022

De webinar studieavond witloof was een succes! Vind hieronder de opname en de presentaties om ze te (her)bekijken.

Vrijdag 18 februari 2022 organiseerde Inagro zijn jaarlijkse studieavond witloof. Omwille van de coronamaatregelen vond de studieavond online plaats. De studieavond was een succes met heel wat aanwezigen en boeiende presentaties. We lichten hieronder de verschillende presentaties kort toe. De presentaties zijn apart beschikbaar in pdf-formaat. Een link naar de opname van de studieavond is onderaan deze pagina beschikbaar zodat jullie deze kunnen (her)bekijken.

Gewasbeschermingsmiddelen en water

Staf Antoons van Bayer beet de spits af en hield een presentatie over gewasbescherming en waterkwaliteit. Door strengere wetgevingen verdwijnen actieve stoffen of raken ze moeilijker erkend. Er gelden ecologische normen om een goede toestand van oppervlakte- en grondwater te behouden. Elke overschrijding van de normen heeft gevolg voor de toelating van actieve stoffen. Hij vertelde over de verschillende bronnen van waterverontreiniging die kunnen voorkomen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De focus werd gelegd op puntvervuiling en hoe dit voorkomen kan worden. 

Kolenblad met druppels water

Stand van zaken gewasbeschermingsmiddelen witloof

Zoals Staf Antoons aangaf, verdwijnen actieve stoffen of raken ze moeilijk erkend. Eenmaal erkend moeten werkzame stoffen na een bepaalde periode opnieuw geëvalueerd worden. Het is mogelijk dat de erkenning wordt ingetrokken. Mieke Planckaert van het Kenniscentrum voor Duurzame Landbouw (KDT) gaf op onze studieavond een overzicht van de belangrijkste gewasbeschermingsmiddelen in witloof en hun stand van zaken. 

Gewasbescherming

Spuittechniek op het veld

Jan Vanwijnsberghe (Inagro) hield een presentatie over spuittechniek op het veld. Spuittechniek omvat de toepassingstechniek, spuitparameters, maar ook aandacht voor de omgeving. Verschillende parameters zoals spuitdop en spuitdruk werden aangehaald ter opfrissing, maar ook nieuwe technieken zoals plaatsspecifiek spuiten kwamen aan bod. 

spuitboom toepassing gewasbeschermingsmiddelen

Omgaan met moeilijke onkruiden

Tijdens de veldfase van de wortelteelt worden we geconfronteerd met onkruiden. Danny Callens van Inagro gaf meer uitleg over hoe we met enkele moeilijke onkruiden zoals knolcyperus, doornappel en melganzenvoet kunnen omgaan. Meer info over de plant werd gegeven. Er werd kort aangehaald wat er over deze onkruiden in de IPM-checklist wordt vermeld. Momenteel loopt een VLAIO-LA-traject over de geïntegreerde bestrijding van knolcyperus. Het doel van het project is om gefundeerde antwoorden te bieden op enkele vragen zoals:

  • Welke factoren bevorderen de verspreiding?
  • Welke IPM systemen doen de knollenvoorraad in bouwvoor snel verlagen en welke zijn meest succesvol?
knolcyperus met knolletjes

Roadmap automatisatie witloofteelt

Stefaan Serlet (Inagro) vertelde ons iets over het onderzoek in de automatisatie van de witloofteelt. Na een brainstormsessie werden drie pistes verder uitgewerkt. Eén piste is het machinaal intafelen van de witloofwortels. Stefaan legde de verschillende pistes uit en besprak de resultaten. Dit jaar vindt opnieuw overleg plaats om te kijken wat er verder concreet uitgewerkt kan worden.

Een robotarm die een witloofwortel gaat grijpen.

De teelt van witloof

Als laatste kwam Hans Vroegindeweij van TTW aan het woord. Hij vertelde ons meer over verschillende aspecten van de witloofteelt. Hans besprak hoe de wortelinhoud op peil kan gehouden worden nu meer wortels per hectare geteeld worden. Andere aspecten waren:

  • Hoe mineralentekorten voorkomen kunnen worden,
  • Hoe een vitaal gewas te telen en
  • Hoe witloofwortels goed te ontdooien.
Witloofwortels

Wil je de presentaties, verteld door de sprekers, nog eens horen?

(Her)bekijk de opname waarbij de presentaties worden toegelicht door de sprekers.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.