Slimmer telen met data? Nieuwe editie Glashelder focust op digitalisering
Op 13 februari organiseren we in Agrotopia een nieuwe editie van Glashelder. Deze keer staat het thema digitalisering centraal. Tijdens de inspiratie- en netwerkavond gaan we dieper in op hoe data-gedreven teeltmanagement kan bijdragen aan efficiënter telen met minimale input van hulpbronnen en maximale productiviteit. Naast toelichtingen over AI en substraatsensoren in aardbei belichten we ook het Digikas-project.
Digikas: data-gedreven teeltmanagement voor de optimalisatie van teeltacties in de glastuinbouw
De afgelopen jaren hebben aangetoond dat de winstgevendheid van de glastuinbouwsector uiterst gevoelig is voor verstoringen op de energie- en arbeidsmarkt en klimaatverandering. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet een teler steeds beter en sneller kunnen schakelen in de aansturing van de teelt. Efficiënt telen met minimale input van hulpbronnen en hoge productiviteit is de sleutel om de winstgevendheid van onze bedrijven te vrijwaren. De stap naar efficiënter telen kan door meer in te zetten op data-gedreven teeltmanagement. In dat kader werd het LA-traject Digikas opgestart.
Binnen het DigiKas project gaan we aan de slag met commerciële plantsensoren om teeltacties beter te begrijpen en te verbeteren door toepassing van innovatieve AI technieken. Door het inzetten van commerciële plant- en klimaatsensoren, gekoppeld aan geavanceerde groeimodellen, wil het project bijdragen aan het objectiveren van het 'groene vinger' gevoel van de teler en het genereren van beslissingsondersteunende adviezen met impact.
Binnen het Digikas-project worden vier grote concrete realisaties verwacht bij de doelgroepbedrijven:
- Plantsensor-ondersteund irrigatiemanagement
- Plantsensor-ondersteund dynamisch belichten
- Plantsensorgebaseerde CO2-bemesting
- Plantsensor-ondersteunde schermdoeksturing en inzet van verticale ventilatoren voor actieve ontvochtiging
Het Digikas-project, dat op 1 september van start ging, richt zich op data-gedreven teeltmanagement voor de optimalisatie van teeltacties in de glastuinbouw en is een samenwerking tussen UGent, KU Leuven, Thomas More en Inagro. Het project wordt gefinancierd door VLAIO. In eerste instantie richt het project zich op tomaten als modelgewas, gezien hun grootte en hoog hulpbronverbruik. De ontwikkelde workflow in Digikas zal dienen als blauwdruk voor andere teelten, zoals bladgewassen, komkommers en paprika, en draagt bij aan een data-gedreven verduurzaming van de glastuinbouw.
“Er blijkt alvast veel enthousiasme te zijn voor de doelstellingen van het project. Velen zijn ervan overtuigd dat je als teler niet blind kan of mag blijven voor de opkomst van verschillende technologieën die een teelt objectiever in kaart kunnen brengen. Een degelijke en betrouwbare aanvulling op de groene vingers van de teler met behulp van plant- en klimaatsensoren is duidelijk een breed gedragen idee”, aldus Bert Deruyck, projectcoördinator Digikas. “Er is wel nood aan kwalitatieve data en visualisatie via platformen om sensordata te interpreteren en te kunnen implementeren in het teeltplan van een bedrijf.”
Plant- en omgevingssensoren monitoren reacties van de plant tijdens eerste teelt
De eerste teelt, gestart op 16 december, omvat tomaten van het ras Xandor XR, geteeld op twee verschillende substraatmatten: Growbag van Klasmann-Deilmann en master GT van Grodan . De kas is uitgerust met diverse plant- en omgevingssensoren om de reacties van de planten op het gerealiseerde klimaat te monitoren.
In januari wordt gestart met de toepassing van verschillende irrigatiestrategieën. Deze eerste teelt is vooral gericht op het verzamelen van data die gebruikt zal worden om bestaande plantgroeimodellen te optimaliseren. Finaal willen we de vraag beantwoorden in hoeverre sensorsignalen de gezondheidstoestand van de plant kunnen capteren en of we vroegtijdig, vóór er visuele symptomen zijn, de kans op groeiachterstand kunnen detecteren.
Meer informatie
