BESS: Bedrijfsadvies Erf- en silosappen

oppervlaktewater

Project info

Project info

Project type

Demoprojecten landbouw & visserij

Startdatum

01/03/2023

Einddatum

28/02/2025

 

 

Het BESS-project (Bedrijfsadvies Erf- en SiloSappen) heeft als doel om veehouders te adviseren in de aanpak van erf- en silosappen om zo preventief te werken om de waterkwaliteit optimaal te houden.

De stroomgebiedbeheerplannen streven naar een goede oppervlakte- en grondwaterkwaliteit om zo o.a. ook een aantal watergebonden natuurdoelen in Vlaanderen met succes te realiseren. De verbetering van de waterkwaliteit in het landbouwgebied is de laatste jaren gestagneerd. Het is dus belangrijk om blijvend in te zetten op een kwaliteitsverbetering.

De uitzonderlijke weersomstandigheden hebben ongetwijfeld een rol gespeeld in de stagnatie maar ook puntlozingen hebben nog een belangrijke invloed op de waterkwaliteit. Het wegwerken van puntlozingen heeft dan ook een directe impact op de verbetering van de waterkwaliteit. Dit project focust specifiek op de problematiek van erfsappen. De afspoeling van erfsappen is een onderschat probleem dat de laatste jaren sterker aan de oppervlakte is gekomen. Op heel wat landbouwbedrijventerreinen treed er - vaak onbewust - vervuiling van afstromend water op. Wanneer dit afspoelend nutriëntrijk water in het oppervlaktewater terecht komt of in de bodem infiltreert, zorgt dit lokaal voor een toename van de concentratie aan stikstof, fosfor en ander organisch materiaal. De toegenomen aandacht voor deze problematiek blijkt tevens uit de recent gefinaliseerde BBT-studie 'Erfsappen'.

oppervlaktewater

In het BESS project werden bedrijfsbezoeken uitgevoerd op diverse veeteeltbedrijven om na te gaan welke problemen er zich op praktijkbedrijven stellen. Op het praktijkbedrijf bracht een adviseur alle erfsappen in kaart via een checklist en plattegrond om na te gaan waaraan de bedrijfsleider moet voldoen en welke werkpunten er mogelijk nog zijn. Knelpunten en onduidelijkheden werden meegenomen om anoniem voor te leggen aan overheidsinstanties.

Daarnaast werden discussiegroepen opgericht waarbij technieken om erf- en silosappen aan te pakken konden gedeeld worden onder veehouders, inclusief voor- en nadelen. Dit werd gekoppeld aan een bezoek aan een voorbeeldbedrijf waar bepaalde technieken door de veehouder gedemonstreerd werden.

Aangezien er bij de veehouders heel wat vragen spelen en nog heel wat onduidelijkheden zijn, werd binnen het project ook een demonamiddag georganiseerd. Tijdens een panelgesprek konden overheidsinstanties antwoorden bieden op deze vragen. Daarnaast was er ook een beurshal waar leveranciers aanwezig waren die producten aanbieden om erf- en silosappen aan te pakken.

Al deze input vormt de basis  voor de uitwerking van praktijkgetuigenissen die een inspiratiebron kunnen zijn voor de sector. Deze zullen op het einde van het project leiden tot een brochure met tips en tricks m.b.t. preventief werken in het kader van erf- en silosappen.

Silosappen

Erfsappen: vraag en antwoord

Tijdens een demonamiddag van het project werd een panelgesprek georganiseerd met overheidsinstanties. Veehouders, adviseurs en alle andere deelnemers konden vrij hun vragen stellen over erf- en silosappen. Van dit panelgesprek werd een verslag geschreven.

Dit project wordt uitgevoerd door PVL in samenwerking met Hooibeekhoeve en Inagro met steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie (www.vlaanderen.be/pdpo).

Logobanner BESS

Partners

Financiers

Demo Landbouw en Visserij (incl. Europese Unie)

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.