Zelf aan de slag met gewasgroeimodellen om beredeneerd te beregenen
Gewasgroeimodellen zoals AquaCrop gebruiken weersgegevens, bodemkaarten en teeltinfo om zowel het watergehalte in de bodem als de groei van het gewas te voorspellen. In de periode 2019-2022 werd het AquaCrop model op punt gesteld voor Vlaamse omstandigheden en vervolgens gekoppeld aan het gratis online platform WatchItGrow. Hiermee kan je als teler zelf aan de slag om te bepalen op welke van jouw aardappel-, bloemkool- en spinaziepercelen er eventueel waterstress heerst.
Deze irrigatietool wordt in de loop van komende maanden ook gekoppeld aan het online platform Care4Growing (LAVA) en de irrigatie-applicatie van coöperatie Inero cv, die de vraag en het aanbod van water voor de coöperanten opvolgt en regelt.
AquaCrop: eenvoudig gewasgroeimodel
AquaCrop is een eenvoudig en robuust gewasgroeimodel dat initieel werd ontwikkeld door FAO (Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties). In AquaCrop kan je gegevens ingeven over:
- het weer
- de bodem
- het beheer van het perceel
- de teelt
Zo krijg je een idee over de gewasontwikkeling en de hoeveelheid water die in de bodem aanwezig is. Achterliggend berekent het model immers de bodemwaterbalans en is zo specifiek geschikt voor irrigatietoepassingen. Een belangrijk voordeel van AquaCrop bestaat erin dat het slechts een beperkte hoeveelheid invoergegevens vraagt en dat het aanpasbaar is voor verschillende types gewassen.
Uitgebreide dataset voor aardappelen, bloemkool en spinazie
Om AquaCrop zo accuraat mogelijk te laten werken, hebben ILVO, Inagro en VITO dit model afgelopen jaren op punt gesteld voor aardappelen, bloemkool en spinazie. Hiervoor werden data verzameld op tientallen praktijkpercelen verspreid over West- en Oost-Vlaanderen. De verzamelde data bestaan uit metingen van:
- bodemvocht
- gewasbedekking
- biomassa
- opbrengst
Er werd rekening gehouden met verschillende bodemtypes en groeiomstandigheden. Zo beschikten we over voldoende betrouwbare informatie om AquaCrop te optimaliseren voor deze regio. Via opvolging van extra percelen binnen het CIWI-project (periode 2023-2025) wordt dit model nog steeds verder gekalibreerd en gevalideerd.
Bijsturing met satellietbeelden
Het model is echter niet perfect en ook de invoergegevens zijn soms ontoereikend. Daarom gebruiken we ook satellietbeelden om na te gaan of de berekeningen die AquaCrop voor elk perceel doet ook effectief juist zijn. Zo kan het model tijdig worden bijgestuurd om fouten te voorkomen.
De beelden die we hiervoor inzetten zijn afkomstig van de Sentinel-2 satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA). Deze maken elke vijf dagen multispectrale beelden die als basis dienen waarop we de gewasstand op elk perceel in kaart brengen met een resolutie van 10m x 10m. Zo vormen deze beelden een belangrijke informatiebron om de gewasbedekking en het geschatte waterverbruik doorheen het seizoen te monitoren.
Zelf aan de slag met jouw percelen?
Sinds 2023 kan je als teler zelf de output van het AquaCrop-model gebruiken en raadplegen via het gratis online platform WatchItGrow.
- Je kan op WatchItGrow jouw percelen intekenen en de noodzakelijke informatie over de teelt aanvullen.
- Vervolgens worden voor elk van de ingetekende percelen de weersgegevens, het bodemtype en de gewasbedekking tijdens het seizoen geïllustreerd en ook achterliggend gebruikt voor de berekeningen met AquaCrop.
- Deze info wordt automatisch gekoppeld aan elk perceel dankzij de input van de weersdata door het KMI, bodemkaarten van DOV (Databank Ondergrond Vlaanderen) en satellietbeelden van ESA.
- Daarnaast kan je als teler zelf ook bijkomende teeltgegevens op het platform ingeven, zoals zaai- of plantdichtheid, rassenkeuze, tijdstip en hoeveelheid van irrigatie enz. Deze extra informatie is cruciaal om het AquaCrop-model voor het ingegeven perceel correct te laten werken.
Met deze data maakt AquaCrop vervolgens een inschatting van de waterstresstoestand op het perceel, rekening houdend met de gesimuleerde bodemwaterbalans. Op het platform wordt via een kleurcode weergegeven in welke mate er op een perceel waterstress heerst (wit = geen waterstress, oranje = duidelijk waterstress, rood = ernstige waterstress of paars = kritische waterstress). Hiermee kan je als teler aan de slag om te beslissen op welke percelen je het best start met beregenen, rekening houdend met de beschikbare watervoorraad.
Irrigatietool binnenkort op Care4Growing en app Inero cv
Deze beslissingsondersteunende tool wordt momenteel ook ingebouwd in twee andere actieve online platformen, namelijk:
- het Care4Growing platform van LAVA, een overkoepelende organisatie van de Belgische groente- en fruitveilingen.
- de irrigatie-applicatie van de telerscoöperatie Inero cv, die het gezuiverd afvalwater van groenteverwerkend bedrijf Ardo gebruikt voor irrigatietoepassingen.
Een van de uitdagingen bestaat erin om op een efficiënte manier de brug te maken tussen de verschillende platformen met elk hun eigen opbouw en dataset. Hierbij is het essentieel dat we verschillende soorten kennis samenleggen en ook de eindgebruiker mee betrekken in dit proces. Daarom worden momenteel via een co-creatief samenwerkingsverband de voorbereidingen getroffen om achterliggend de verschillende platformen en functionaliteiten voor deze tool met elkaar te linken. De uiteindelijke meerwaarde is dat je als teler de teeltspecifieke info slechts op één platform/locatie zal moeten ingeven. Het project waarin we dit alles onderzoeken, CIWI (Care4Growing – Inero – Water – Irrigation), loopt nog tot eind 2025.
Meer info
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in kader van het samenwerkings- en digitaliseringsproject 'CIWI', gefinancierd door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Inagro coördineert het project en werkt hiervoor samen met VITO, ILVO, LAVA en de coöperatie Inero cv.