Winterprik op komst!
Vanaf zondagnacht 7 januari voorspelt men voor een langere periode nachtvorst. De minimum temperatuur te Beitem kan zakken naar -2°C tot zelfs -6°C. Bepaalde weermodellen voorspellen de eerste periode van deze koudeprik ook vorst tijdens de dag. Naargelang de omstandigheden kan het aan de grond nog harder vriezen. Tijd dus voor actie!
Wat nu moet gebeuren hangt af van teelt tot teelt. We geven hieronder tips voor knolselder, spruitkool, savooikool en prei.
Knolselder
Knolselder wordt, in mate van het mogelijke, best gerooid vóór de vorst. Bij veel knolselder heeft het loof al een serieuze tik gekregen tijdens de eerste vorst begin december, mede ook door Septoria. Dit gecombineerd met de zeer natte bodem zorgt ervoor dat de knol minder vorst verdraagt. Indien rooien niet mogelijk is, is dubbele afdekking met gaatjes folie en vliesdoek noodzakelijk.
Wellicht kan industrieknol nog gerooid worden tijdens de eerste vorst om dan onmiddellijk te worden verwerkt.
Spruitkool en savooikool
Spruitkool kan tot -8 °C verdragen. Het hangt dus af hoe het weer evolueert tijdens de komende periode en hoe diep de temperatuur eventueel nog verder zal wegzakken. Ook hier kan het zinvol zijn om zich klaar te houden om af te dekken, zeker bij rijpere spruiten en bij spruiten die al zeer ver gevorderd zijn qua bladval, waarbij de kop van de plant nagenoeg geen bescherming meer biedt. Dit is ook sterk rasafhankelijk.
Wintersavooikool kan wel tot -10 °C verdragen. Het is hier nog afwachten hoe koud het effectief zal worden.
Winterprei
Winterprei kan eveneens tot -10°C verdragen, maar ook hier zal veel afhangen van de rijpheid en de sleet waarmee de prei nu al te kampen heeft. Ook de natheid van het perceel speelt een rol. Al deze zaken maken dat de prei gevoeliger is voor vorst!
Ook hier kan het zinvol zijn om voldoende te rooien vóór de vorst om tijdelijk te bewaren in de koelcel. Voldoende voorraad in de koelcel hebben is nuttig omdat sommige weermodellen ook vorst tijdens de dag voorspellen!