Welke kwaliteit heeft jouw hop? Vraag een analyse aan!
Het oogstseizoen staat voor de deur. Bijna tijd om de kwaliteit van de geoogste hop te analyseren! Inagro kan je hierbij helpen. Ons labo analyseert het alfagehalte, het totale hopoliegehalte, de Hop Storage Index en het vochtgehalte. Na het binnenbrengen van je staal hop, krijg je binnen de vijf werkdagen een analyserapport.
Analyse van vier kwaliteitskenmerken
Bij het brouwen van bier is het belangrijk om de intrinsieke kwaliteit van de hop te kennen. De hopkwaliteit is enerzijds gebonden aan de hopvariëteit, maar anderzijds ook afhankelijk van de groeiomstandigheden en dus jaarafhankelijk.
Ons labo analyseert deze kwaliteitskenmerken:
- Gehalte alfazuren: dit is een maat voor de bitterheid van de hop en is afhankelijk van de hopvariëteit, groeiomstandigheden en bewaring. Deze analyse gebeurt via de HPLC volgens methode EBC 7.7. Hierbij bepalen we tegelijk het gehalte betazuren en vochtgehalte.
- Totale hopoliegehalte: dit is de totale hoeveelheid essentiële hopoliën en is afhankelijk van de hopvariëteit en de groeiomstandigheden. Deze analyse gebeurt volgens methode EBC 7.10. Enkel de hoeveelheid hopolie wordt bepaald, niet de samenstelling van de hopolie.
- Hop Storage Index: dit is een parameter om de versheid van de hop te bepalen en toont aan of de hop op een kwaliteitsvolle manier werd verwerkt, verpakt en bewaard. Deze analyse vindt plaats door een spectrofotometrische bepaling via de methode ASBC Hops-13. Bij deze methode bepalen we tegelijk het vochtgehalte en het gehalte alfazuren en betazuren.
- Vochtgehalte: via deze analyse gaan we na of de hop voldoende gedroogd is.
Rijpheidsanalyse
Ook de timing van hopoogst is cruciaal. Bij een te vroege oogst is de opbrengst niet optimaal, bij een te late oogst vermindert de hopkwaliteit. Wil je graag je hop laten analyseren tijdens de afrijping? Neem dan contact op met het labo van Inagro.
Abonneer je voor de gratis Hopberichten
Vanaf eind mei tot eind september verstuurt Inagro wekelijks Hopberichten per mail. In het groeiseizoen bevatten deze berichten informatie over de ziektes en plagen in de hop en hoe je deze kan bestrijden. Op het einde van het groeiseizoen geven we updates over de status van de afrijping van de hop. Vanaf ongeveer half augustus nemen we twee keer per week een aantal stalen op praktijkpercelen om de rijpheid van de hop in te schatten en zo het ideale pluktijdstip te kennen. De resultaten van de rijpheidsanalyses lees je in de Hopberichten.