Welk water drinken jouw dieren?
In de veehouderij is niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van het drinkwater cruciaal om goede technische resultaten te behalen. De gebruikte waterbron bepaalt mee de kwaliteit van het drinkwater. Je houdt best rekening met de specifieke aandachtspunten per waterbron om zoveel mogelijk problemen met de drinkwaterkwaliteit te voorkomen.
Regenwater populaire drinkwaterbron
Er bestaan diverse types waterbronnen als drinkwater voor vee. Binnen het project “Healthy water for happy cows” werd in 2021 een enquête afgenomen bij 183 rundveehouders verspreid over heel Vlaanderen. Uit de resultaten van deze enquête blijkt dat er diverse type waterbronnen ingezet worden als drinkwater voor rundvee. Naast diep grondwater blijkt regenwater binnen de rundveehouderij een populaire drinkwaterbron. Ook binnen de varkenshouderij zien we dat regenwater een populaire waterbron is. Dit blijkt uit de resultaten van het LEADER-project “Biofilm: gevaarlijk onzichtbaar”. Voor dit project werden op verschillende veeteeltbedrijven in de Westhoek waterstalen genomen. Van de 21 varkensbedrijven waar staalgenomen werd, werd op bijna de helft van de bedrijven gebruik gemaakt van regenwater als drinkwaterbron voor de varkens.
Op de grafieken zie je de verschillende types gebruikte waterbronnen in:
- A: de rundveehouderij (bron: enquête project “Healthy water for happy cows” bij 183 rundveehouders verspreid over Vlaanderen) en,
- B: de varkenshouderij (bron: analysestalen project “Biofilm: gevaarlijk onzichtbaar” van 21 varkenshouders uit de Westhoek).
Voor beide diersoorten merken we een grote variatie aan soorten waterbronnen die ingezet worden als drinkwater. Sommige veeteeltbedrijven maken daarbij gebruik van slechts één waterbron, maar op heel wat bedrijven worden de verschillende waterbronnen gecombineerd.

De voor- en nadelen per waterbron
Iedere waterbron heeft zijn eigen karakteristieken, wat zowel voordelen als aandachtspunten kunnen zijn.
Leidingwater
Zo is leidingwater niet onderhevig aan het seizoen of het weer en van een kwaliteit die geschikt is voor menselijke consumptie. Nadeel van leidingwater in bepaalde streken is de hardheid (calcium en magnesium) van het water. De hoge hardheid, ook wel gekend als veel kalk in het water, zorgt voor problemen in boilers, melkautomaten of hoge drukreinigers en beïnvloed de oplosbaarheid van bijvoorbeeld medicatie in het drinkwater.
Regenwater
Het probleem van hardheid heb je niet met de andere populaire waterbron regenwater. Regenwater is van nature zacht water met een hele lage hardheid. Het bevat ook heel weinig andere mineralen zoals zout of ijzer. Maar grote nadeel van regenwater is de wisselvallige beschikbaarheid doorheen het jaar. Ook de bacteriologische kwaliteit van deze waterbron vraagt wel de nodige aandacht.
Controleer jaarlijks de waterkwaliteit
Ongeacht de gebruikte waterbron, is het aangeraden om minimum jaarlijks de kwaliteit te controleren. Om de kwaliteit correct te beoordelen is een waterstaal met bijhorende wateranalyse onontbeerlijk. Maar waar neem je nu best zo’n waterstaal en hoe begin je daar praktisch aan? En wat als de kwaliteit van het water afwijkt? Waar zit dan dit probleem en hoe pak ik dat dan best aan? Op deze vragen gaan we dieper in tijdens de studie- en netwerknamiddag ‘Elke druppel water telt’.
Elke druppel water telt!

