Wat wens jij van (herwonnen) meststoffen?
Het Interreg North-West Europe-project ReNu2Farm draait om herwonnen meststoffen. Dat zijn nutriënten van diverse oorsprong (zoals dierlijke mest, stedelijk of menselijk afval) die een behandeling ondergingen, waardoor de bemestingswaarde stijgt. Met ons onderzoek willen we begrijpen hoe de private en tuinbouwsector met (herwonnen) meststoffen omgaat. Ook willen we de belemmeringen voor het gebruik van gerecupereerde nutriënten identificeren en wegwerken. Wil jij ons helpen om daar inzicht in te krijgen? Vul dan onze enquête in! We vragen slechts enkele minuten van jouw tijd. Alvast bedankt!
Herwonnen meststoffen vertonen potentieel in serres
Het ReNu2Farm-project is opgericht om de recyclagepercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation heeft het project nu als doel nieuwe markten, waaronder de tuinbouw, te stimuleren tot meer gebruik van herwonnen meststoffen en minder gebruik van kunstmest in Noordwest-Europa.
Deze herwonnen meststoffen werden reeds uitgetest in serreproeven:
- Ammoniumnitraat uit ammoniakstripping en
- Ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers.
Bij Inagro werden deze twee herwonnen meststoffen getest in een vollegrondsteelt van kropsla (Lactuca sativa var capitata). De opbrengst en de kwaliteit was goed wanneer het bemestingsadvies werd opgevolgd. De kropsla bemest met ammoniumsulfaat (100%) had een iets compactere groei. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de gebruikte meststoffen zo zuiver mogelijk moeten zijn. Te veel ballastelementen kunnen problemen veroorzaken in latere teeltcycli, omdat ze zich kunnen ophopen in de bodem en niet worden weggespoeld door regenval of irrigatie, in vergelijking met gebruik op het veld.
Bij onze Franse partner EST Horticole werden deze twee herwonnen meststoffen ook uitgetest in sierplanten zoals petunia's, chrysanten en kamperfoelie. Ook daar vertoonden de resultaten hoog potentieel van deze herwonnen meststoffen ter vervanging van minerale kunstmest.