Wat leren we van onze smartfarming pilootbedrijven?
In het PDPO-project 'Smartfarming op het menu' staan negen West-Vlaamse pilootbedrijven centraal. Naast de mooie toepassingen zijn er ook de leer- en verbeterpuntjes. Wij zetten onze ervaringen op een rij.
Smartfarming vindt stilaan ingang in de praktijk. In verschillende fases van de teelt kunnen precisielandbouwtechnieken dan ook hun nut bewijzen. Momenteel worden percelen echter vooral uniform bewerkt. Er wordt weinig of geen onderscheid gemaakt tussen en binnen percelen. En dat terwijl zelfs op relatief kleine percelen vaak een aanzienlijke variatie wordt vastgesteld. De ervaring van onze pilootbedrijven is positief, zeker op bonte percelen. Plaatsspecifieke technieken in routine toepassen blijft een drempel. Als er goede routineprotocollen en -standaarden zijn loopt het goed, zoals bijvoorbeeld bij het variabel bekalken gebaseerd op een pH-kaart van de bodem. Bij zelfgemaakte taakkaarten op basis van gekende bodem- en gewasvariabiliteit blijkt het niet altijd eenvoudig.
GPS-gebruik als startpunt
Landbouwers genieten van VLIF-steun en de pre-ecoregelingen
Opvallend is dat onze pilootbedrijven goed uitgerust zijn met RTK-GPS-technologie en machines die variabel kunnen werken. Ze kennen de systemen door en door. Voor hen zijn de voordelen vanzelfsprekend: minimale overlap, besparen op inputs, net werken, brandstof besparen, minder vermoeiend werken, ergonomie, minder slijtage, optimale toepassing, etc. Eén pilootbedrijf is zelfs uitgerust met turn automation.
Aangezien GPS-gebruik een goede basis is om input optimaal te benutten kunnen landbouwers genieten van VLIF-steun en pre-ecoregelingen. De pre-ecoregelingen bieden steun voor het gebruik van (RTK)-GPS, maar ook het toepassen van variabele bekalking na het uitvoeren van een bodemscan. Deze steun kan je combineren met VLIF.
Zodra we de grenzen van een perceel kennen, kunnen we telkens opnieuw heel precies werken op het veld, ongeacht de machine.”
Teler
Pilootbedrijf Smartfarming op het Menu

Plaatsspecifiek toepassen op percelen met variatie
Maak gebruik van gratis satellietbeelden
Ongeacht de grootte van of de variatie binnen een veld blijft het belangrijk om de informatie correct toe te passen: op het juiste moment met de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats. Maar de aanpak is verschillend. Indien er, na het consulteren van satellietbeelden of een bodemscan, geen duidelijke variatie zichtbaar is binnen het perceel, kan er met een mengstaal en een correct bemestingsadvies verder aan de slag gegaan worden. Bij variabele percelen kan smartfarming lonen. Zijn er plaatsen op het perceel waar de groei volledig tot stilstand komt? Dan zullen de toegediende meststoffen op deze plekken wellicht niet opgenomen worden. De volgende stap is verklaren waarom deze variatie er is. Hier zijn de combinatie van het boerenverstand, satellietbeelden een bodemscan en/of andere sensordata cruciaal.
Watch It Grow
WatchItGrow is gratis in gebruik en laat jullie toe snel en gemakkelijk veldvariabiliteit in kaart te brengen via satellietbeelden. Je kan ook de groenheid over het seizoen opvolgen en opbrengstpotentieel kaarten over verschillende groeiseizoenen vergelijken. Gelijkaardige platformen zijn CropSat en Taakkaart.
Geroutineerde applicaties implementeren het snelst
Eens we weten wat de perceelsvariatie is, kunnen we handelen. Enkele technieken, zoals het variabel bekalken, worden reeds in routine uitgevoerd. Vaak wordt hier samengewerkt met een loonwerker die ervaren is in deze toepassing. Pilootbedrijven die variabel bekalkten, hebben dan ook geen problemen ondervonden. Wel hebben ze ons gevraagd om de volgende jaren op te volgen hoe de zuurtegraad op hun perceel evolueert.
Het was vooral een steile leercurve. Maar door een goede samenwerking van de landbouwer, loonwerker, constructeur en adviseur komen we heel ver. En eens de systemen op elkaar afgesteld zijn, is het de volgende keer veel eenvoudiger.
Meer info


