Vergeet de verplichte bioveiligheidsaudit op jouw varkensbedrijf niet
Onthoud dat je ook in 2022 de verplichte bioveiligheidsaudit moet laten uitvoeren. Net als vorig jaar moet ook dit jaar je bedrijfsdierenarts de verplichte risico-enquête op je bedrijf uitvoeren en hieraan het gepaste actieplan koppelen. Wat houdt dat ook al weer in, die bioveiligheidsaudit? Hoe kan ik me hierop voorbereiden? Waar kan ik terecht met vragen omtrent de bioveiligheid op mijn bedrijf? Hoe pak ik dat nu praktisch aan, een betere bioveiligheid? Maar misschien nog belangrijker, wat kan het mij opleveren, inzetten op bioveiligheid? Komen deze vragen je bekend voor, lees dan zeker verder.
De verplichte bioveiligheidsaudit, wat is dat juist?
Sinds 1 juni 2021 is elke varkenshouder verplicht om een risico-enquête te laten uitvoeren door zijn bedrijfsdierenarts. Deze risico-enquête of bioveiligheidsaudit evalueert aan de hand van een reeks vragen hoe goed jouw bedrijf scoort op het vlak van bioveiligheid. Na uitvoeren van deze bioveiligheidsaudit zal je bedrijfsdierenarts samen met jou als varkenshouder een actieplan opstellen om de bioveiligheid van je bedrijf verder te optimaliseren. Wanneer je de audit opnieuw moet laten uitvoeren, hangt af van wanneer je hem in 2021 liet uitvoeren. Je kan de audit ten vroegste 10 maanden na die van vorig jaar terug uitvoeren. Je bioveiligheidsaudit van vorig jaar is maximum 14 maanden geldig. Dus, stel je hebt je audit vorig jaar laten uitvoeren op 1 september. Dan heb je dit jaar tijd tussen 1 juli en 1 november om deze opnieuw uit te voeren.
Hoe pak ik dat nu praktisch aan, betere bioveiligheid op mijn bedrijf?
Hoewel we allemaal wel weten dat een goede bioveiligheid belangrijk is voor de gezondheid van onze varkens, is het in de praktijk niet altijd even eenvoudig om toe te passen. De theorie rond bioveiligheid is mooi, maar op heel wat bedrijven vraagt het inventiviteit en creativiteit om tot passende oplossingen te komen die ook werkbaar zijn. Toch is het niet zo dat elke aanpassing zal leiden tot meer werk.
Zo weten we dat het voorzien van afzonderlijk materiaal (een drijfplank, een borstel, een schop, een behandelbakje,…) per afdeling ervoor zal zorgen dat je efficiënter werkt, omdat je het materiaal altijd bij de hand hebt op de juiste plaats. Je voorkomt met deze maatregel niet alleen de overdracht van mogelijke ziektekiemen van de ene afdeling naar de andere via materiaal, maar je zal ook niet meer naar een andere stal moeten lopen, op zoek naar een drijfplank of een borstel. Dit is één voorbeeld van een kleine aanpassing die een belangrijke impact heeft op de bioveiligheid, maar ook tijd bespaart.
Waar kan ik terecht met vragen omtrent bioveiligheid?
Begin 2021 startte Boerenbond, DGZ en Inagro samen twee LEADER-projecten op, één in Midden West-Vlaanderen en één in de Westhoek. Beide projecten zetten in op het verhogen van de weerbaarheid van de varkenshouderij en besteden daarom ruim aandacht aan het thema bioveiligheid.
Binnen deze twee projecten organiseren we regelmatig praktische workshops rond verschillende onderwerpen binnen het thema bioveiligheid. In kleine groepjes kan je met collega varkenshouders ideeën en praktische tips en tricks uitwisselen. Daarnaast kan je ook bij ons terecht met specifieke vragen omtrent het praktisch toepassen van bioveiligheid. Daarnaast is er een mogelijkheid om samen met jou te kijken hoe we op jouw bedrijf een aantal punten kunnen optimaliseren.
Interesse om deel te nemen?
Deze communicatie is onderdeel van de leaderprojecten “Weerbaarheid in de Westhoek: Van boer tot varken en terug en Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.