Varkenshouders uit het demoproject “Optimaal speenmanagement” delen hun ervaringen over de biggenafdeling
Het demonstratieproject “Optimaal speenmanagement” loopt vlot. Op 21 januari brachten we opnieuw de deelnemende varkenshouders samen in ’t Fazantenhof (Houthulst). Zes varkenshouder deelden hun ervaringen en tips met elkaar en hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen: de gespeende biggen gezond houden zodat ze optimaal kunnen presteren!
Opstart van de biggen
Het spenen is een vrij stressvol moment voor de biggen en gaat met grote veranderingen gepaard. Op elk van de bedrijven let men erop dat de biggen niet te veel afkoelen tijdens de verhuis, al is dit niet altijd te vermijden. De varkenshouders zorgen er steeds voor dat de biggenafdeling goed opgewarmd (28 - 30°C) en droog is wanneer de biggen er aankomen. Op alle deelnemende bedrijven worden de biggen gesorteerd volgens grootte én volgens geslacht.
Eén van de grote wijzigingen is de verandering van melk naar vast voeder. Iedere deelnemer bevestigde dat het bijvoederen in de kraamstal hier een belangrijke rol in speelt. Op alle bedrijven wordt dan ook hetzelfde snoepvoeder uit de kraamstal nog enkele dagen verder gegeven in de biggenafdeling. Om de voeropname te bevorderen, werken zo goed als alle bedrijven met brijbakken (type Devos, Roxell) en plaatst men extra voerbakjes bij de eerste dagen. Het aantal eet- en drinkplaatsen blijkt op elk van de bedrijven voldoende te zijn, wat essentieel is voor een goede en homogene groei. Ook de maximale bezettingsdichtheid wordt overal gerespecteerd.
- Aantal eetplaatsen: 1 eetplaats voor 8-10 biggen
- Aantal drinkplaatsen: 1 nippel voor 10-15 biggen
- Maximale bezettingsdichtheid: 0,3 m² per big
Naast het voeder is ook de drinkwaterkwaliteit belangrijk en volgens één van de deelnemers “een vaak onderschat probleem”. Een jaarlijkse controle van de kwaliteit van het drinkwater gebeurt nochtans niet op elk bedrijf, tenzij het vanuit de kwaliteitslabels gevraagd wordt. Op alle bedrijven wordt het drinkwater ontsmet, op sommige voegt men ook zuren aan het drinkwater toe met goede resultaten.
De biggen gezond houden
In een vorige studieclub hadden we het over hoe je gezonde biggen kan spenen. Op deze studienamiddag ging het er vooral over hoe je ze gezond kan houden. Een optimaal stalklimaat, goed voeder, kwaliteitsvol drinkwater liggen hiervan aan de basis. Desondanks duiken toch nog vaak ziekteproblemen op. Sommige hiervan kan je onder controle houden door te vaccineren.
Alle deelnemers vaccineren de biggen tegen PRRS, Circo en/of Mycoplasma. Afhankelijk van de infectiedruk en het verloop van de ziekte op elk bedrijf, is het vaccinatietijdstip anders. Het vaccinatieschema wordt vastgelegd en opgevolgd door de bedrijfsdierenarts.
Om ziekte-overdracht tussen leeftijdsgroepen te vermijden, is het niet alleen belangrijk om:
- strikt all in/all out te werken,
- een leegstand te voorzien,
- grondig te reinigen en ontsmetten,
- je moet ook apart behandelmateriaal voorzien voor elke leeftijdsgroep.
Eén van de deelnemende varkenshoudsters gaf de tip mee om naalden te wisselen per 10-15 biggen, en deze nadien uit te koken om later te hergebruiken.
PLAN, DO, CHECK EN ACT!
Om goede resultaten te blijven behalen, is het belangrijk om alles goed op te volgen. Plan controles regelmatig en op vaste basis in. Zo kan je de controle van het drinkwater op een vaste jaarlijkse datum inplannen, zodat je het niet vergeet en het niet blijft uitstellen. Neem ook eens afdrukplaatjes van de gereinigde en ontsmette stal. Op die manier kan je jezelf controleren. Misschien is het wel nodig om de dosering van het ontsmettingsmiddel bij te stellen. Doe ook samen met je bedrijfsdierenarts regelmatig een screening van de biggen. Het ziekteverloop kan immers wijzigen met de loop van de tijd, en zo kan je tijdig het vaccinatieschema aanpassen indien nodig.
Alleen door regelmatig te controleren en alles goed op te volgen, weet je of je goed bezig bent, en of het nodig is om iets bij te sturen!
Een goede start begint in de kraamstal!
Uit de vorige studieclub bleek dat het spenen van gezonde biggen begint in de kraamstal. Om de West-Vlaamse varkenshouders te ondersteunen bij het kraamstalmanagement, werd door DGZ en Inagro het project ‘Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen’ opgestart. Aan in totaal 15 bedrijven wordt individuele begeleiding aangeboden voor hulp en advies, groot of klein, bij infectieuze en niet-infectieuze factoren in de kraamstal. Deze begeleiding op maat is een samenwerking tussen DGZ, Inagro en de bedrijfsdierenarts, en de adviezen zullen praktisch en haalbaar zijn.
Interesse in begeleiding?
Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture.
