Updates over het actieplan nutriëntenrecuperatie in Vlaanderen
Het nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen werd opgericht in 2020 en heeft de ambitie om de transitie van nutriëntenverwijdering naar -recuperatie te versnellen. Om dit mogelijk te maken, richtte Nutricycle Vlaanderen vier werkgroepen op. Deze focussen elk op een specifiek deelaspect van het transitieverhaal. Drie werkgroepen richten zich op de aanbodzijde via drie belangrijke stromen: mest, (afval)water en agrovoedingsketen. De vierde werkgroep focust op duurzame afzet en bodemgebruik. In deze werkgroepen komen geïnteresseerde stakeholders samen om zich over een specifiek thema met betrekking tot nutriëntrecuperatie te buigen. Deelnemers kunnen hierbij actief thema’s aanbrengen die hun werkgroep aanbelangen.
De vier werkgroepen
-
Werkgroep Nutriëntenrecuperatie uit mest
Deze werkgroep wil een concreet actieplan voor de transitie naar circulaire mestverwerking binnen realistische economische, ecologische en maatschappelijke randvoorwaarden opmaken en implementeren. Bovendien worden synergiën gezocht tussen nieuwe initiatieven en worden deze zo veel mogelijk ondersteund. Deze werkgroep wordt voorgezeten door het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking.
-
Werkgroep Nutriëntenrecuperatie uit (afval)water
Deze werkgroep wil alle initiatieven inzake recuperatie van nutriënten uit afvalwater bundelen en vervolgens volop inzetten op die technieken die momenteel het grootste potentieel bieden op economisch, technologisch en milieutechnisch vlak. Er wordt in eerste instantie onderzocht welke stimuli en acties nodig zijn om reeds ver ontwikkelde lopende projecten breder uit te rollen. Deze werkgroep wordt voorgezeten door Watercircle.be.
-
Werkgroep Nutriëntenrecuperatie uit de agrovoedingsketen
Deze werkgroep wil de omslag naar meer nutriëntenrecuperatie overheen de agro-voedingsketen onder de loep nemen. Er wordt ingezoomd op rest- en nevenstromen uit de teelt en/of productie van voedingscomponenten en daaropvolgende verwerking tot voeding. Hierbij worden ook alternatieve afzetpistes onderzocht (bv. eendenkroos, single cell proteins, insectenkweek, …). Deze werkgroep wordt voorgezeten door Flanders’ FOOD.
-
Werkgroep Duurzame afzet en bodemgebruik
In deze werkgroep staat de eindgebruiker in de landbouw centraal:
- Wat zijn de behoeften van de eindgebruiker?
- Welke kwaliteit en toepassingswijze zijn gewenst voor deze nieuwe producten?
- Hoe kan de kloof tussen vraag en aanbod van producten verkregen via nutriëntrecuperatie worden overbrugd?
Concrete acties zullen de gebruiksvriendelijkheid, de kennis en het vertrouwen bij de landbouwers hiervoor verhogen. Deze werkgroep wordt voorgezeten door landbouworganisaties Boerenbond en ABS en met actieve ondersteuning van Inagro.
Het actieplan
Om de transitie vorm en houvast te geven, ontwierp Nutricycle Vlaanderen in samenwerking met de werkgroepen en diverse organisaties, waaronder Inagro, een actieplan. Begin dit jaar stelde Nutricycle Vlaanderen dit reeds voor aan de vier werkgroepen. Aangezien we intussen bijna een jaar verder zijn, is het tijd om via enkele concrete cases een update te geven over het actieplan. Daarom organiseert Nutricycle Vlaanderen op 6 december een studienamiddag waarin meerdere interessante praktijkcases aan bod komen.