Toasten van veldbonen?
Een hittebehandeling, zoals bijvoorbeeld toasten, van veldbonen maakt eiwit en zetmeel bestendiger en interessanter voor veevoeders. Een mobiele toaster uit Frankrijk bezoekt Vlaanderen binnenkort. Ook jij kan er gebruik van maken!
Invloed voederrantsoen
Door veldbonen te toasten, kan je ze geschikter maken als eiwitbron voor het melkvee. De verhitting van de veldbonen maakt zowel het eiwit als het zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens. Zo toonde vorig jaar een staal van veldbonen voor en na het toasten:
- Een stijging in DVE van ongeveer 30%: van 119 voor het toasten naar 156 na het toasten.
- Het gehalte aan bestendig zetmeel werd door het toasten opgetrokken van 118 voor het toasten naar 149 na het toasten.

Bezoek uit Frankrijk
Vandaag is het echter nog niet mogelijk om al beroep te doen op een mobiele toaster in Vlaanderen. Om die reden trachten we met het demonstratieproject 'Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt' de mobiele toaster uit Frankrijk naar Vlaanderen te halen en dit in de periode eind september/begin oktober. Voor het toasten moet je rekenen op een kost van 65 à 70 euro per ton. De transportkosten naar Vlaanderen voorzien wij vanuit het project.