Tips voor het ideale reinigings- en ontsmettingsproces in de kraamstal
Een goed kraamstalmanagement ligt aan de basis van een gezonde en technisch optimale varkensproductie. Dankzij het project “Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen”, stelde Inagro en DGZ, samen met West-Vlaamse varkenshouders een reeks protocollen op met tips voor een goed kraamstalmanagement. In dit zesde en laatste protocol geven we je advies bij het reinigen en ontsmetten van de kraamstal.
Zeven stappenplan
Reinigen en ontsmetten van de kraamstal is noodzakelijk om de infectiedruk te verlagen en om ziekteverspreiding tussen verschillende groepen te voorkomen. Een ideaal reinigings- en ontsmettingsproces verloopt in 7 stappen:
- Droog reinigen
- Inweken
- Hoofdwas
- Spoelen
- Drogen
- Ontsmetten
- Leegstand
Extra tips
Let er ook op dat je het gebruikte materiaal in de kraamstal (behandelkar, drijfplanken, emmer) mee reinigt en ontsmet. Vergeet ook de voederpannetjes voor de biggen niet.
En controleer de bacteriologische kwaliteit van het water waarmee je reinigt en ontsmet. Doe dit minstens 1x per jaar.
Om na te gaan hoe doeltreffend jouw kraamstal gereinigd en ontsmet is, kan je beroep doen op de Veepeilerprojecten van DGZ. Via deze projecten kan je het effect van reinigen en ontsmetten nagaan door afdrukplaatjes te (laten) nemen. Meer info vind je op de site van DGZ.
Benieuwd naar meer?
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor tips rond het ideale reinigings- en ontsmettingsproces. Bekijk ook de eerder gepubliceerde protocols over begeleiding van zeugen in de kraamstal, geboortehulp, biest- en melkopname bij grote tomen en voldoende wateropname in de kraamstal.
Interesse om deel te nemen?
Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.
