Geboortehulp in de kraamstal: tips uit het project 'Boerenvreugde'
Een goed kraamstalmanagement ligt aan de basis van een gezonde en technisch optimale varkensproductie. Dankzij het project “Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen” (gefinancierd door Provincie West-Vlaanderen), konden Inagro en DGZ, samen met West-Vlaamse varkenshouders (deelnemers) een reeks protocollen opstellen boordevol tips ter inspiratie voor het kraamstalmanagement. In dit tweede protocol geven we je graag tips mee rond geboortehulp. Lees snel verder en bekijk het protocol!
Een goede start voor een gezonde en optimale varkensproductie
Een goede start van de biggen is belangrijk voor hun verdere leven. Wat in de kraamstal gebeurt, heeft namelijk een impact op de gezondheid, het antibioticagebruik en de verdere prestaties van de biggen. Een goed kraamstalmanagement vormt dan ook de basis voor een gezonde en technisch optimale levensproductie.
In de kraamstal worden tal van handelingen uitgevoerd, zowel voor, tijdens, als na de geboorte. Vaak staan we niet meer stil bij de manier waarop we deze uitvoeren. In vele gevallen voeren we deze handelingen al jaren op dezelfde manier uit en zien we er tegenop om iets op een andere manier aan te pakken.
Met het project 'Boerenvreugde' willen DGZ en Inagro de varkenshouder ondersteunen met een reeks van protocollen waarin we enkele specifieke acties binnen het kraamstalmanagement duidelijk omschrijven en praktische tips hierrond meegeven.
Geboortehulp voor de zeug
In dit tweede protocol vind je tips rond:
- Het hoe en waarom je hygiënisch te werk moet gaan in de kraamstal.
- Wanneer je moet ingrijpen.
- Hoe je te werk gaat als je moet ingrijpen.
Benieuwd naar meer?
Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor de volgende protocollen in de reeks:
- Tips rond biest- en melkopname bij grote tomen.
- Wateropname bij de zeugen.
- Het ideale reinigings- en ontsmettingsproces.
Bekijk ook het eerder gepubliceerde protocol rond begeleiding van zeugen in de kraamstal.
Interesse om deel te nemen?
