Tips uit het project Boerenvreugde: een schone zeug in een propere kraamstal
Een goed kraamstalmanagement ligt aan de basis van een gezonde en technisch optimale varkensproductie. Dankzij het project “Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen”, konden Inagro en DGZ, samen met West-Vlaamse varkenshouders een reeks protocollen opstellen boordevol tips ter inspiratie voor het kraamstalmanagement.
In dit achtste protocol geven we je graag tips mee rond het belang van zeugen wassen voor je ze in de kraamstal brengt. Lees snel verder en bekijk het protocol!
Een goede start voor een gezonde en optimale varkensproductie
Een goede start van de biggen is belangrijk voor hun verdere leven. Wat in de kraamstal gebeurt, heeft namelijk een impact op de gezondheid, het antibioticagebruik en de verdere prestaties van de biggen. Een goed kraamstalmanagement vormt dan ook de basis voor een gezonde en technisch optimale levensproductie.
Vorig jaar verzamelden de projectpartners DGZ en Inagro al een reeks tips gebaseerd op de feedback van de deelnemers. Dit jaar delen we graag drie nieuwe protocollen waar elke varkenshouder mee aan de slag kan. In het protocol dat we hier delen, leggen we je uit waarom je de zeugen moet wassen voor je ze in de kraamstal brengt en waar je hierbij moet op letten.
Protocol 8: een schone zeug in een propere kraamstal
Op de huid van de zeug zijn ziektekiemen aanwezig die de pasgeboren biggen kunnen besmetten. Om dit risico te beperken is het aangeraden om de zeugen te wassen vooraleer je ze naar de kraamstal verplaatst. Enkele tips hierbij:
- Zorg ervoor dat de zeugen ontschurft en ontwormd zijn vóór je ze naar de kraamstal verplaatst
- Was de zeugen in een aparte wasplaats of in de drachtstal, niet in de kraamstal!
- Gebruik lauw water
- Breng de zeugen naar een propere, ontsmette en verwarmde (20°C) kraamstal
Meer tips en tricks vind je in onderstaand protocol!
Benieuwd naar meer?
In een volgend en laatste protocol kom je meer te weten over optimaal injecteren van biggen.
Bekijk ook de eerder gepubliceerde protocollen rond:
- begeleiding van zeugen in de kraamstal
- geboortehulp voor de zeug
- biestopname bij grote tomen
- melkopname bij grote tomen
- wateropname bij zeugen
- het ideale reinigings- en ontsmettingsproces
- hygiënisch handelen in de kraamstal
Interesse om deel te nemen?
Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.