Stel je werk even uit en help de kievit
Klaar om de mais in te zaaien? Overweeg om toch nog even te wachten. Door je veldwerkzaamheden bij mais uit te stellen tot 10 mei of later, verhoog je de overlevingskans van kievitkuikens op je perceel. Een eenjarige ecoregeling vergoedt de eventuele minopbrengst.
Maisstoppel waardevol, maar ook risicovol voor kievit
Maisstoppels vormen in het vroege voorjaar een aantrekkelijk habitat voor de grondbroedende kieviten. De talrijke ongewervelden in de zachte bodem en de vele kruiden rondom, zijn een uitstekende voedselbron. Rond half maart maken kieviten hun nest in de beschutting van de lage, open vegetatie en een 4-tal weken later speuren de kuikens al naar voedsel in de stoppel.
Doorgaans valt dit samen met de opstart van veldwerkzaamheden voor de inzaai van de nieuwe mais. Hierdoor gaan de eieren of kuikens van het belangrijke eerste legsel vaak verloren. Het uitstellen van terreinwerkzaamheden kan een oplossing zijn. Vooral op percelen waar je in het verleden al kieviten zag.
Ecoregeling 'Voorjaarsbraak met late inzaai mais'
Sinds 2023 kan je via het Agentschap Landbouw & Zeevisserij de éénjarige ecoregeling 'Voorjaarsbraak met late inzaai mais' aangaan om het broedsucces van de kieviten op je perceel te verhogen. Deze maatregel zit vervat onder de ecoregeling 'inzaai van eenjarige millieu-, biodiversiteitsvriendelijke en/of klimaatbestendige teelten (ecoteelten)', actie 3: faunavriendelijke teelten.
Enkele voorwaarden op een rij
- Voorjaarsbraak (voorteelt code '83') verplicht aanhouden tot en met 10 mei 2024,
- Hoofdteelt is silo- of korrelmais (code 201 of 202),
- Geen enkele handeling (grondbewerking, bemesting, bekalking,...) uitvoeren op het perceel tussen 15 maart en 10 mei,
- Teeltresten (uitgezonderd stoppels) of vanggewas werden ondergewerkt vóór 15 maart om als voorjaarsbraak te gelden,
- Aanvraag gebeurt ten laatste op 30 april,
- Vergoeding: 350 euro per ha.
Ben je nog niet gestart met veldwerkzaamheden voor je mais? Dan is het nog niet te laat om deze ecoregeling aan te gaan!
En wat met de opbrengst van de mais?
Het uitstellen van veldwerkzaamheden bij mais is een relatief eenvoudige maatregel, maar kan wel een landbouwkundige impact hebben.
- Zaai je mais later in dan 1 mei, dan moet je er rekening mee houden dat dit doorgaans een negatieve impact zal hebben op je opbrengst. Hoe groot die impact is, is sterk weersafhankelijk. Eerdere ervaringen met deze maatregel in Nederland toonden een minopbrengst van maximum 15 % bij silomais in ongunstige jaren, maar vaak was de impact ook kleiner dan verwacht. Dit kwam ook naar voor uit een recent kleinschalig onderzoek uitgevoerd door Inagro. Door te kiezen voor een ras met een FAO-getal van 230 of lager kun je de impact op opbrengst alvast zoveel mogelijk beperken.
- Korrelmais heeft doorgaans een langere tijd op het veld nodig om af te rijpen, waardoor de te verwachten impact van deze ecoregeling op de teelt mogelijks ook groter is.
Meer over de landbouwkundige impact van uitgestelde veldwerkzaamheden op de maisteelt lees je in ons eerder verschenen proefrapport.