Spenen van gezonde biggen blijft een hele uitdaging
Spenen van biggen, het blijft een delicaat proces. Biggen maken een moeilijke periode door en zijn vatbaar voor ziektes. Dit zorgt niet alleen voor mindere prestaties bij de biggen, maar heeft ook een invloed op de gezondheid van je hele bedrijf. De voorbije jaren werkten we samen met DGZ, UGent en PVL aan het demonstratieproject Optimaal Speenmanagement en hebben we ingezet op het optimaliseren van het management.
Het begint allemaal in de kraamstal
Om optimaal beschermd te zijn tegen ziektes, moet een big in de eerste plaats voldoende biest opnemen van goede kwaliteit. Je kan dit laten controleren door een biestcheck uit te voeren. Contacteer hiervoor je dierenarts. Belangrijke aandachtspunten zijn het opvolgen van de conditie van de zeugen en de voer- en drinkwateropname van de zeugen. Dit heeft namelijk een invloed op het werpproces en op de biestproductie. Je kan eenvoudig een waterteller installeren op de leidingen, zodat je een idee bekomt van hoeveel je zeugen drinken. Tijdens de lactatie kan een zeug tot 5 keer meer drinken dan ze voer opneemt! Zorg voor water dat voldoet aan de richtwaarden en voer minstens één keer per jaar een analyse uit. Beperk nooit de opname van drinkwater bij de zeugen.
Hoe beter de biggen voorbereid zijn, hoe vlotter het speenproces zal verlopen. Start tijdig met het bijvoederen van de biggen. Geef kleine porties meerdere keren per dag. Schakel enkele dagen voor het spenen over op droogvoer, zodat de biggen dit gewoon zijn bij het spenen. Geef ditzelfde voeder ook verder in de biggenafdeling de eerste dagen.
Optimale omstandigheden zijn nodig om je biggen gezond te houden na het spenen
Een optimaal stalklimaat, goed voer, kwaliteitsvol drinkwater en een gezond ziektebeleid vormen de basis voor een gezonde biggenafdeling. Uit 17 bevragingen van de deelnemende bedrijven blijkt dat op de helft van de bedrijven de bezettingsdichtheid te hoog was. Op bijna alle bedrijven worden de tomen gemengd bij het spenen. Beide zijn belangrijke aandachtspunten en veroorzaken stress bij de biggen, wat ze vatbaarder maakt voor ziektes zoals infecties met Streptokokken, slingerziekte en speendiarree.
Om de voeropname te bevorderen na het spenen, en de biggen makkelijk aan het eten te krijgen, kan je best extra voerbakjes in de hokken plaatsen. Doe dit niet enkel bij de kleinste biggen, maar ook bij de grotere. Hou ook rekening met de normen: zorg voor 1 eetplaats per 8 à 10 biggen en 1 drinknippel per 10 à 15 biggen. Let er ook op dat de nippels bereikbaar zijn ook voor de kleinste biggen!
Uit het project bleek dat er niet altijd apart behandelmateriaal gebruikt wordt per afdeling (per leeftijdsgroep). Dit is nochtans een belangrijke risicofactor voor het verspreiden van ziektes. Hetzelfde geldt voor laarzen en kledij: gebruik minstens aparte laarzen voor de biggenafdeling en verspreid zo geen ziektes naar andere afdelingen op je bedrijf.
Controleer zelf of de basiszaken in orde zijn
Voor een goede bedrijfsvoering moeten de basiszaken in orde zijn: voeder, drinkwater, huisvesting en klimaat. Volg dit nauwgezet op en controleer dit regelmatig zelf. Wees streng voor jezelf en je eigen management. Overloop alles regelmatig met je bedrijfsdierenarts en/of andere adviseurs en zoek steeds naar verbeterpunten. Je kan hiervoor gebruik maken van de checklist Optimaal Spenen.
Meer info?
Veetournee 2022: schrijf je nu in!
Wens je meer info rond speenmanagement? Schrijf je dan zeker in voor Veetournee 2022. Dit gaat door op donderdag 7 juli 2022, in VIVES, Campus Kortrijk. In de namiddag kan je twee thematische sessies naar keuze volgen, waaronder 'Optimaal speenmanagement' door Nathalie Nollet van Inagro.
