Sensoren weerspiegelen mooi het vochtgehalte in de dekaarde gedurende de champignonteelt
De champignonteler is een specialist wat betreft de waterhuishouding van zijn dekaarde. Op het gevoel weet hij perfect indien de dekaarde of compost al dan niet nog wat water nodig heeft voor een optimale teelt. De druk op het veengebruik in de dekaarde werd de laatste jaren echter enorm opgevoerd en de zoektocht naar alternatieven voor veen is volop bezig.
Het gebruik van alternatieve grondstoffen zal ongetwijfeld leiden tot een vernieuwde dekaarde met een andere waterhuishouding... Dit zal voor de champignonteler leiden tot nieuwe uitdagingen betreffende de perfecte waterhuishouding van zijn dekaarde. Sensoren kunnen mogelijks een houvast bieden om het verlies van 'het gevoel' te compenseren. Met GMO-steun van de REO Veiling zijn we bij Inagro alvast gestart met het ontdekken van de mogelijkheden...
Één type bodemvochtsensor weerhouden voor verder onderzoek
selectie sensoren
Vier sensoren van drie verschillende leveranciers werden uitgetest over meerdere proeven:
- Twee types die de zuigspanning monitoren
- Twee types die het bodemvochtpercentage weergeven
De meest gedetailleerde en betrouwbare grafieken werden gegenereerd door één type bodemvochtsensor. De grafieken van de zuigspanningssensoren waren minder gedetailleerd bij hogere vochtgehaltes en de grafiek van de andere bodemvochtsensor bracht de watergiften tussen de vluchten veel minder gedetailleerd in beeld. Daarenboven is de gekozen bodemvochtsensor ook het meest gebruiksvriendelijk aangezien de sensoren niet ingegraven moeten worden in de dekaarde en volledig draadloos gebruikt kunnen worden.
Resultaten bodemvochtsensor in beeld
Onderstaande grafiek weerspiegelt drie sensoren van dit ene type bodemvochtsensor op verschillende locaties in de dekaarde. Duidelijk is dat de gemeten waarden van de sensoren 1a, 1b en 1c een gedetailleerde en héél gelijkaardige trend volgen!
Sensor weerspiegelt teeltverloop in detail
De uitgelezen vochtpercentages zijn wel lager dan het werkelijke vochtgehalte in de dekaarde. De vraag is of het noodzakelijk is om de exacte vochtpercentages weer te geven aangezien het teeltverloop héél duidelijk in beeld gebracht wordt:
- De eerste dagen werd water gesproeid aan een hoge frequentie in kleine hoeveelheden.
- Hoe dichter bij het verzadigingspunt van de dekaarde, hoe kleiner de opwaartse sprongen.
- Na afventileren werd geen water meer gesproeid en blijft de dekaarde goed op vocht gedurende enkele dagen.
- Tijdens knopvorming zakt het vochtgehalte geleidelijk en tijdens de knopuitgroei en pluk van de eerste vlucht geraakt de dekaarde snel uitgeput. De groeiende champignons nemen praktisch al het beschikbare water op.
- Watergift na eerste vlucht betekent een heraanvulling van het 'waterreservoir' maar niet meer tot aan het verzadigingspunt.
- De tweede vlucht champignons onttrekt opnieuw al het vrij water uit de dekaarde.
- Watergift na de tweede vlucht betekent een gedeeltelijke heraanvulling van het 'waterreservoir' maar lang niet meer tot aan het verzadigingspunt.
- Na de derde vlucht is de dekaarde nog verder uitgeput.
Beloftevol hulpmiddel
klassieke dekaarde
De grafiek toont duidelijk hoe snel de dekaarde uitgeput raakt. De champignons 'zuigen' de dekaarde eigenlijk quasi leeg. De hoeveelheid beschikbaar water linkt zich met de opbrengsten aangezien champignons voor 90% uit water bestaan. De visualisatie van het vochtgehalte in de dekaarde m.b.v. sensor biedt dan ook ruimte voor een optimalisatie van het op vocht brengen van de klassieke dekaarde. Dit kan dan op zijn beurt leiden tot mogelijke opbrengstverbeteringen of meer garanties voor een optimale vochtbeschikbaarheid in de dekaarde.
veenvervangers
In de zoektocht naar veenvervangers voor de dekaarde (cfr project ALTER-PEAT) lijkt het erop dat deze sensoren een goed hulpmiddel zullen worden om de waterhuishouding tussen verschillende veenvervangers onderling te visualiseren. De opgebouwde data (en grafieken) kunnen dan in een latere fase mogelijks een houvast bieden aan de champignonteler die aan de slag gaat met alternatieve dekaarde samenstellingen.