Samen nadenken over een nieuw hydrocultuursysteem voor dichtgezaaide gewassen zoals veldsla
Bestaande hydrocultuursystemen zijn minder geschikt voor hoge zaaidichtheden. Daarom ontwikkelt Inagro samen met HoWest, Vertify, Universiteit Essex en NIAB binnen het project Hy4Dense een nieuw hydrocultuursysteem voor dichtgezaaide gewassen zoals veldsla, rucola, spinazie en snijbiet.
Na testen met verschillende prototypes konden we vorige week in Agrotopia een finaal ontwerp voorstellen aan telers, automatisatiebedrijven en andere stakeholders. We brainstormden over de verdere automatisatie van deze nieuwe hydroteelt.
Volledige glastuinbouwsector betrokken
Co-creatie staat centraal. We betrekken alle stakeholders uit de glastuinbouwsector bij elke stap in de ontwikkeling van het systeem. Drie jaar geleden, bij de start van het project, organiseerden we een co-creatiesessie met telers, onderzoekers, ontwerpers, constructeurs, verwerkers… om ideeën uit te wisselen. We luisterden naar hun wensen en noden bij de verschillende teeltaspecten (zoals zaaidichtheid, beheersing van algen of substraattype) en productiemogelijkheden. We hielden hiermee rekening om finaal een systeem voor te stellen waar zowel telers als producenten achterstaan.
Substraatloos telen: een uitdaging
Uit de eerste co-creatiesessies bleek dat telers de voorkeur hebben voor een substraatloze teelt. Dit om zowel de aankoop als afvoer van substraat te vermijden en hierdoor kosten te besparen. Daarom is er bij het ontwerp en uitwerking van de prototypes gestart met het idee dat er weinig of geen substraat gebruikt mag worden.
Er zijn verschillende systemen bedacht en getest. Zo kwamen we uiteindelijk tot een deep-float of DFT-systeem met drijver. De drijver is in principe een drijvende plaat waar de planten in opgroeien. Die plaat leggen we in een waterbassin. Door de constructie van de plaat, hangen de planten enkel met hun wortels in de voedingsoplossing.
Het speciale aan deze nieuw ontworpen drijver is dat deze een gaas heeft. Het gaas laat toe dat gewassen met relatief kleine zaden kunnen kiemen en opgroeien op de drijver (zonder substraat). Zo gebeurt de volledige teelt op hetzelfde systeem. We ontworpen en testten verschillende soorten van deze drijver met gaas.
Na uitvoerige tests is het finale ontwerp klaar
In vergelijking met kieming in volle grond, verloopt kieming op gaas niet altijd even makkelijk. Daarom testten we uitvoerig met verschillende prototypes. Dat was nodig om de verschillende aspecten van de teelttechniek, kieming in het bijzonder, en de groeicondities in het nieuwe hydrocultuursysteem te optimaliseren. We botsten op verschillende onverwachte teeltproblemen waaruit we lessen trokken. Zo kwamen we tot een finaal ontwerp dat groter en robuuster is dan de vorige prototypes.
In deze video kom je meer te weten over de teeltproblemen tijdens de testfase.
Interesse in een bezoek aan het nieuwe hydrocultuursysteem?
