Resultaten rassenproef courgette vroege teelt in plasticserre 2021
Somber voorjaar en Fusarium zorgen voor matig gewas en lage opbrengst
De groei en productie onder plastickoepel verliepen in 2021 in deze proef opnieuw eerder matig, enerzijds door het koude voorjaar, anderzijds door problemen met Fusarium. We vergeleken tien rassen. De rassen met een goede gewasstand gaven de hoogste productie. Dat kwam duidelijk tot uiting bij Explorer, Sanabria en Tosca. Daarmee bevestigden deze rassen de goede resultaten uit het verleden. Na tien dagen bewaring kwamen de vruchten van Explorer het best voor de dag, die van Sanabria vielen ook nog goed mee. De vruchten van Tosca stelden na de bewaring evenwel teleur.
Koud voorjaar
Er werd gezaaid op 22/02/21 en uitgeplant op 15/03/21. De planten kenden al een valse start door een vrij koude opkweek bij de plantenkweker, gevolgd door vrij lage temperaturen in de serre door een sombere lente. Die situatie poogden we te ondervangen door het gewas met vliesdoek af te dekken. Daarmee konden we 1 à 1,5 °C winst boeken tegenover niet afgedekte planten. Ondanks de lage minima (< 10 °C) tot begin mei en een weinig groeikrachtig gewas, hadden we in de proef toch altijd voldoende mannelijke bloemen.
Grote verschillen in houdbaarheid
Tien dagen bewaring bij een temperatuur van circa 13 °C had duidelijk een impact op de kwaliteit. Vooral Explorer viel op door zijn nog glanzende vruchten. Kingu en CV10580 hadden nog een opvallend stevige hals, terwijl dit vooral bij Mirza, Tosca en Quios teleurstellend was. Ook de vruchttop was bij deze rassen eerder zacht. Wat de visuele aantrekkelijkheid na bewaring betrof, scoorden Sanabria, Explorer, Keesha en CV10580 heel goed. Kingu, Mirza, Quios en Tosca daarentegen scoorden eerder teleurstellend.
Fusarium sloeg meedogenloos toe
Bij de start was er al enige bezorgdheid over de aanwezigheid van Fusarium in de serre. Er werd beslist om toch uit te planten. Wel werd geopteerd om het gewas te wapenen met een bio-fungicide, door na het planten aan te gieten met Mycostop 0,02 gram/plant en 4 weken na het planten te behandelen via de T-tape met Mycostop 0,02 gram/plant. Tot 25 mei noteerden we geen uitval, maar daarna begon de aantasting hand over hand toe te nemen. Op 4 juni besloten we de proef af te ronden wegens te veel uitval, waarbij bepaalde veldjes al volledig waren uitgevallen.
Download hier het volledige verslag.