Resultaten rassenproef bloemkool zomer industrie 2023
In een eerste vrucht bloemkool is beregenen tijdens de koolvorming dikwijls noodzakelijk. In 2023 werd in deze proef enkel beregend in de vegetatieve fase. Later was dit door de regelmatige neerslag in de zomer niet meer nodig. Onder deze omstandigheden scoorden het gekende Giewont (Seminis) en het beloftevolle Icerok (Clause) zowel kwalitatief als kwantitatief het best. Ze gaven een hoge opbrengst aan goedgevormde en harde roosjes. Beide rassen waren wel zeer laat en hadden ook last van tipburn.
SGC3153 (Syngenta) was iets vroeger en lijkt beloftevol maar had last van schift. Het vroegste ras David (Syngenta) vormde moeilijker blad en scoorde kwalitatief eerder matig. Het iets latere Bejo 3279 (Bejo) sloot zich hierbij aan. Paxton (Rijk Zwaan) viel kwalitatief tegen.
Drievoudige proefopzet
Deze proef werd aangelegd in het kader van het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ en werd gefinancierd door de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij. De proef werd aangelegd in drievoud:
- een deel niet beregend
- een deel beregend
- een deel afgedekt met klimaatdoek zonder beregening
Door de vochtige zomer was het niet nodig om te irrigeren en kon de proefopzet met betrekking tot irrigatie dus niet kon worden aangelegd. Het deel met het klimaatdoek kon wel worden uitgevoerd. De statistische verwerking werd toch uitgevoerd met de factor teelttechniek in drie varianten, maar feitelijk zijn de opstelling “beregend” en ”niet beregend” identiek aan elkaar.
Aanplant en bemesting
Deze proef werd op 16 maart gezaaid in trays en uitgeplant op 19 mei op een zandleembodem. De voorvrucht in 2022 was aardappel. Het plantgoed werd onmiddellijk na levering zorgvuldig afgedekt met een insectengaas ter bescherming tegen de koolvlieg. De plantbakbehandeling met Verimark werd pas kort voor het planten uitgevoerd. Zo waren de planten op het veld zeker 4 weken tegen de koolvlieg beschermd. Omdat een klassiek wildnet onvoldoende bescherming bood tegen de talrijke hazen werd er rond de proef kippengaas geplaatst.
De stikstofbemesting bestond uit 500 kg/ha ammoniumnitraat, toegediend als bandbemesting tijdens het planten. Later in het groeiseizoen werd er na bodemstaalname tweemaal bijbemest met 50 kg N/ha onder de vorm van calciumnitraat. De oogst van de proef begon op 31 juli en eindigde op 1 september.
Geen interactie tussen ras en teelttechniek
Wanneer de proef verwerkt werd met twee factoren, bleek dat er geen interactie was tussen enerzijds de teelttechnische varianten en anderzijds de rassen. Dit impliceert dat er met gemiddelden mag gewerkt worden per teelttechnische variant over de rassen heen en per ras over de teelttechnische varianten heen. De respons van alle rassen was dus gelijkaardig bij de drie, feitelijk twee, teelttechnische varianten.
Gunstig effect van klimaatdoek
- De kolen onder de klimaatdoek hadden een betere gewasontwikkeling en grotere bladmassa. Dit weerspiegelde zich evenwel niet in de opbrengstgegevens.
- De kolen onder het klimaatdoek waren ook kwalitatief iets beter, evenwel niet significant.
- Beoordeling van de wortelschade en het wortelvolume kon geen verschillen aantonen tussen de al dan niet met klimaatdoek afgedekte kolen met betrekking tot schade door koolvlieg.
Kwaliteit & opbrengst
Het nieuwe ras Icerok scoorde met heel harde roosjes kwalitatief uitstekend en lijkt andermaal beloftevol. Door zijn ziektegevoeligheid is Icerok minder geschikt voor het najaar. Icerok leunde dicht aan bij het gekende en het hier uitstekend presterende Giewont. Beide hadden wel last van tipburn. SGC3153 had last van schift. Het vroegste ras David (Syngenta) vormde moelijker blad en scoorde kwalitatief eerder matig. Het iets latere Bejo 3279 (Bejo) sloot zich hierbij aan. Paxton (Rijk Zwaan) viel kwalitatief tegen.
Naar opbrengst werden significante verschillen aangetroffen tussen enerzijds Bejo 3279 met de laagste opbrengst en anderzijds Giewont en Icerok met de hoogste opbrengst. David, Paxton en SGC3153 scoorden hier tussenin.
Wens je meer info over deze proef?
Deze proef werd aangelegd in het kader van het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaat robuuste land- en tuinbouw’ en werd gefinancierd door de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij.

