Resultaten nitraatresidu's 2024 behoren tot de laagste van de afgelopen jaren
Alle nitraatresidu’s genomen door het labo van Inagro zijn inmiddels geanalyseerd. Ook dit jaar behoren de resultaten tot de laagste van de afgelopen jaren. Het gemiddelde in 2024 bedraagt 64 kg nitraat-N/ha. Dit resultaat is vergelijkbaar met 2023 (61 kg nitraat-N/ha) en aanzienlijk lager dan vorige jaren.
Het teeltseizoen van 2024 begon laat door het natte voorjaar, maar de meeste gewassen groeiden goed dankzij het vochtige groeiseizoen. Een goede groei zorgt voor een goede stikstofopname, waardoor een minimaal aan nitraten uitspoelt of achterblijft in de bodem.
De grafiek toont de evolutie van het nitraatresidu tussen 2020 en 2024 voor de belangrijkste teeltgroepen, gebaseerd op analyses van het labo van Inagro.
Nitraatresidu 2024 per teeltgroep
-
Aardappelen
Hoewel het groeiseizoen van aardappelen dit jaar korter was, is het gemiddelde nitraatresidu (105 kg N/ha) lager dan de voorgaande jaren. Alleen vorig jaar had nog een lager nitraatresidu (89 kg N/ha).
-
Mais
Ondanks dat mais pas laat gezaaid kon worden, kon het zich goed ontwikkelen, wat resulteert in het laagste residu (33 kg N/ha) sinds vele jaren.
- Bieten, granen en grasland scoren zoals elk jaar goed qua nitraatresidu.
- De resultaten van bieten en grasland zijn gelijk aan die van 2023.
- Granen scoren dit jaar iets hoger dan vorig jaar.
-
Bloemkool, bonen en wortelen
Bij deze groenten is het gemiddelde nitraatresidu ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar duidelijk lager dan andere jaren.
- Bloemkool en wortelen hebben beiden een gemiddelde van 66 kg N/ha.
- Bonen scoren beter in vergelijking met voorgaande jaren, maar ligt met een gemiddelde van 98 kg N/ha wel boven de eerste drempelwaarde.
-
Prei
Dit gewas heeft duidelijk een hoger nitraatresidu dan vorig jaar en ligt boven de eerste drempelwaarde.
Hoe evolueert het gemiddelde nitraatresidu doorheen de campagne?
De campagne loopt van 1 oktober tot 15 november. Bij begroeide percelen kan tijdens deze periode nog stikstof opgenomen worden. Daarnaast kan, zeker bij percelen zonder een groeiend gewas en afhankelijk van de omstandigheden, nog bijkomende stikstof vrijkomen of kan uitspoeling optreden.
- Dit jaar zien we gemiddeld een kleine stijging naarmate de campagne vordert.
- In 2023 zien we een volledig ander beeld, met een significant lager gemiddelde in november door de vele neerslag in het najaar.
-
In 2022 opnieuw een ander beeld. Het gemiddelde bleef stabiel, ongeacht of de stalen in oktober of november werden genomen.
Let wel op, deze grafiek toont het gemiddelde voor alle teelten. Per teelt kan deze trend natuurlijk afwijken van dit gemiddelde! De grafiek ‘alle teelten’ geeft je hier een beeld van.
Het 4J-principe
Om een goed nitraatresidu te behalen, blijft het belangrijk om te bemesten volgens het 4J-principe:
-
Juiste dosis
Hou rekening met perceel specifieke invloeden voor de berekening van de ideale bemestingsdosis.
-
Juiste tijdstip
Verlaag de basisbemesting, fractioneer, neem een N-staal en bemest bij op advies.
-
Juiste meststof
Kies de juiste dierlijke of kunstmest die bij je teelt past.
-
Juiste methode
Verkies band- of rijenbemesting boven breedwerpige toediening.