Quinoa zoekt telers! Stel je kandidaat voor het QUINOA LOKAAL project
Quinoa wint aan populariteit in de winkelrekken, maar wordt vandaag vooral geïmporteerd uit Zuid-Amerika. ILVO, Inagro en Praktijkpunt Vlaams-Brabant zoeken telers om de uitrol van de quinoateelt in eigen land te versnellen. In 2021 bedroeg het areaal in België al 200 hectare.
Quinoa: populair bij een breed publiek
Quinoa is een nieuw gewas dat in de smaak valt bij een steeds groter publiek: consumenten die gezond of klimaatbewust willen eten, maar ook creatieve chef-koks. Het is eiwitrijk, glutenvrij en heeft een interessant nutritioneel profiel. Daardoor past het perfect in de trend naar meer plantaardige voeding. De teelt is bovendien milieuvriendelijk.
Quinoa lokaal telen is mogelijk
Vandaag wordt quinoa nog hoofdzakelijk geïmporteerd uit Zuid-Amerika, maar ook lokaal heeft de teelt kansen. Steeds meer landbouwers gaan met quinoa aan de slag, omdat het een toegankelijke en droogtetolerante teelt is die bovendien een positief imago kent bij de consument. Quinoa is tot slot een mooie aanvulling in de teeltrotatie en komt als nieuw eiwitrijk gewas nu ook in aanmerking voor subsidies (pre-ecoregeling).
Quinoa wordt in maart of april gezaaid met een graanzaaimachine. Er zijn zaden van verschillende rassen beschikbaar. Na de zaai moet quinoa niet meer bijbemest worden. Onkruidbestrijding gebeurt vooral mechanisch. Ziekten en plagen komen niet zo veel voor.
Oogsten gebeurt in augustus-september met een gewone dorsmachine die weliswaar goed afgesteld wordt. Na de oogst wordt het zaad opgeschoond en opgeslagen. Sommige landbouwers triëren zelf, andere hebben afspraken met hun afnemers. Tekst: Gerda Cnops (ILVO).
Word quinoateler en profiteer van de voordelen van deelname aan Quinoa Lokaal




