Preventieve aanpak van kalverdiarree loont
Om de impact van kalverdiarree op je bedrijf te beperken moet je op twee pijlers inzetten. Enerzijds de immuniteit van de kalveren zo hoog mogelijk maken, anderzijds de infectiedruk zo laag mogelijk houden.
In het Interreg 2 zeeën project Health for Dairy Cows (H4DC) werd de afgelopen vier jaar onderzoek gevoerd naar de parasiet Cryptosporidium parvum.
Uit de resultaten blijkt dat het moeilijk is om de prevalentie van de parasiet te doen dalen, maar dat we wel de impact ervan op de kalveren kunnen doen afnemen door bewuster bezig te zijn met de kalveropfok.
De infectiedruk wordt sterk beïnvloed door de verschillende hygiënemaatregelen die op het bedrijf genomen worden. Belangrijk om weten is dat er bijvoorbeeld in geval van Cryptosporidium parvum slechts 17 oöcysten nodig zijn om een kalf ziek te maken, terwijl zieke kalveren er miljoenen uitscheiden!
Het is dus noodzakelijk om zeer consequent hygiëne toe te passen in de kalveropfok om de infectiedruk onder controle te houden.
Denken we aan hygiëne dan gaat het niet enkel over...
- het reinigen en ontsmetten van de kalverhuisvesting,
- maar ook de hygiëne bij geboorte, biest, voeding, bestrijding van vliegen en ongedierte,
- en interne en externe bioveiligheid.
Wil je meer weten?
Dit artikel werd geschreven in het kader van het Interreg 2 Zeeën-project H4DC. Dit project heeft financiering ontvangen van het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020 medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling onder subsidiecontract nr. 2S05-043.
