Overzicht bufferzones nu ook in Inagro's gewasbeschermingsapp
De wetgeving rond de bufferzones is niet zo eenvoudig te volgen in Vlaanderen. Om het voor telers makkelijker te maken om na te gaan hoe groot de bufferzones moeten zijn bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een extra functie toegevoegd aan Inagro's gewasbeschermingsapp. Met een selectie van jouw teelten krijg je een overzicht van alle erkende middelen per teelt en de bijhorende bufferzone bij 50%, 75% of 90% driftreducerende techniek.
Bufferzones vangen drift op
Als je gewasbeschermingsmiddelen toepast, moet je vermijden dat spuitvloeistof, onder de vorm van spuitnevel, in de waterlopen of op naastgelegen percelen terechtkomt. In het geval van waterlopen gaat het over milieuverontreiniging en waterkwaliteit. In het geval van buurtpercelen gaat het meestal over herbicideschade. Maar de laatste jaren bereiken ons steeds meer gevallen van residuschade door fungiciden en insecticiden. Als een middel niet is toegelaten in de teelt op het buurperceel, dan kunnen bij oogst residuen teruggevonden worden en wordt het volledige perceel soms geblokkeerd.
Door een bufferzone aan te leggen en te respecteren, kan je driftschade in de waterlopen tegengaan. De bufferzone dient dus letterlijk als buffer om de spuitdruppeltjes die wegwaaien op te vangen. In Vlaanderen hebben we in de landbouw te maken met de minimale bufferzone en de variabele of productspecifieke bufferzone.
Grootte bufferzone en driftreductie
Omdat het niet makkelijk is om overzicht te bewaren over de vereiste bufferzone per product is er sinds kort een nieuwe functie in Inagro's gewasbeschermingsapp.
Via de knop 'controlelijst bufferzones' rechtsboven kan je de teelten op jouw bedrijf ingeven en eventueel ook het type gewasbeschermingsmiddel. Door te klikken op 'exporteren naar excel' krijg je een mooie overzichtstabel met alle erkende middelen per teelt én hun bijhorende bufferzone per driftreductieklasse. Dat laat je toe om de middelen te kiezen met de kleinste bufferzone en maakt je bewust van het belang van een hoge driftreductie.