Oproep: Landbouwers die willen meewerken aan onze hazelnootmonitoring
Een oproep: We zijn op zoek naar landbouwers met een aanplant van hazelaar, die gekweekt worden voor de noten. We willen deze opnemen in een monitoring over gans Vlaanderen van hazelnootstruiken.
Nood aan noot
In de zoektocht naar innovatieve teelten met hoog eiwitgehalte, bewezen walnoten en hazelnoten al hun groei- en productiemogelijkheden in Vlaanderen. Gezondheidsrichtlijnen raden bovendien de dagelijkse consumptie van noten aan. Het notenareaal in Vlaanderen, geschat op zo'n 100 ha, is momenteel echter te beperkt om dit in te vullen met lokale productie. Met het project 'Nood aan noot' zoomen we in op het potentieel van Vlaamse notenteelt en -verwerking. Dit met het oog op een verdere uitbouw en opschaling van de lokale notenteelt. Hiermee willen we duurzaam landgebruik, duurzame voedselproductie en lokale eiwitvoorziening stimuleren.
We verzamelen informatie over de teelt van walnoten en hazelnoten om de knelpunten, maar ook de kansen voor de Vlaamse notenteelt als deel van de lokale eiwitstrategie in kaart te brengen. Dit doen we:
- door het opstarten van een monitoringsprogramma waarbij we relevante parameters van notenbomen (productiviteit, ziektegevoeligheid,...) en noten (eiwit- en oliegehalte, smaak,...) opvolgen. Dit doen we voor verschillende variëteiten om uiteindelijk een beter zicht krijgen op de meest geschikte variëteiten voor notenteelt in Vlaanderen.
- door ook van afgeleide notenproducten en reststromen (bv. perskoek) het olie- en eiwitgehalte of de voederwaarde te bekijken
- via een marktstudie waarbij zowel producenten als consumenten bevraagd worden. Zo krijgen we een beeld van de balans tussen vraag en aanbod
- door het uitwerken van een potentieel verdienmodel voor Vlaamse notenteelt.
Voor de opstart van het monitoringsprogramma rond hazelnoten zijn we nu op zoek naar Vlaamse telers met een aanplant gericht op productie van hazelnoten. Hoe beperkt je aanplant ook mag zijn, mogelijks kan ze bijdragen tot de uitbouw van een duurzame notenproductie en lokale eiwitvoorziening in de toekomst.