Onderzoek naar alternatieve waterbronnen voor de glastuinbouw is gestart
De laatste jaren worden we steeds meer geconfronteerd met periodes van droogte waardoor de regenwaterbuffers onvoldoende worden aangevuld. We krijgen dan ook steeds meer vragen uit de glastuinbouwsector over welke alternatieve bronnen van water kunnen gebruikt worden om deze tekorten aan te vullen. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de korte- en langetermijn effecten van deze alternatieven op het gewas worden opgevolgd.
Testplatform voor vier verschillende waterbronnen
Indien de watervoorraad door droge periodes begint te slinken, moet er gekeken worden naar alternatieve waterbronnen om deze tekorten aan te vullen. In Agrotopia, de dakserre van Inagro, onderzoeken we welke bronnen kunnen gebruikt worden voor de teelt van vruchtgroenten. Hiervoor is onlangs een serreafdeling uitgebreid tot vier verschillende kraanvakken waarbij we naast regenwater, nog drie alternatieven kunnen uittesten.
Condenswater en RO-water als eerste alternatieve waterbronnen
In overleg met de sector kwamen het gebruik van condenswater uit een WKK en RO (reversed osmosis) water uit de mestverwerking als eerste alternatieven naar boven. Deze worden momenteel prioritair getest in een tomatenteelt in het nieuwe systeem. Het is van groot belang dat het gewas zo min mogelijk schokken ondervindt waardoor we constante productie en kwaliteit kunnen waarborgen. Een continue monitoring via sensoren en opvolging van water- en gewasparameters is dus cruciaal in deze eerste fase van het onderzoek. Hierbij wordt naast opbrengst, ook de plantmorfologie, wortelmassa en vruchtkwaliteit opgevolgd.