Moderne landbouw en natuurbehoud: hand in hand met het PARTRIDGE-project
Het PARTRIDGE-project bestaat al sinds 2017 en we kunnen met enige trots zeggen dat we al veel bereikt hebben op vlak van biodiversiteit en ecosysteemdiensten in het landbouwgebied. Dankzij een degelijke internationale samenwerking kunnen we op lokaal niveau onze eigen akkervogels en insecten ondersteunen. In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) maakten we een video over hoe we met PARTRIDGE in Vlaanderen actief zijn. Daarnaast is er nu ook een interactieve storymap die het traject in Ramskapelle sinds de start van het project in detail toont.
PARTRIDGE in Vlaanderen
We brachten in beeld wat het PARTRIDGE-project in Vlaanderen juist betekent. Boer Olivier en boer Eric delen hun ervaringen:
- Hoe zien de bloemenblokken op maat van de patrijs eruit?
- Hoe kunnen bloemenblokken beheerd worden?
- Welke maatregelen zijn er mogelijk via beheersovereenkomsten met VLM?
Contacteer een bedrijfsplanner van VLM wanneer je overweegt een beheerovereenkomst te sluiten of graag meer info wil voor de mogelijkheden op jouw bedrijf.
Ramskapelle - Vlaams demonstratiegebied
Er liggen twee demogebieden in Vlaanderen. Het demogebied Ramskapelle ligt in het unieke polderlandschap van West-Vlaanderen. Het gebied bestaat uit 500 hectare vlak en open landbouwland. Bij de start van het PARTRIDGE-project in 2017, kenden deze akkerlanden teelten als granen, aardappelen, bieten, mais en vlas.
‘Fauna-vriendelijke’ habitat was eerder schaars in het gebied en bestond vooral uit brede kruidenrijke perceelsranden en enkele hectare niet-geoogste granen met een onderzaai van bloeiende kruiden. Dit zijn bestaande Vlaamse beheerovereenkomsten gericht op akkervogels die landbouwers vrijwillig kunnen sluiten met VLM.
Er werd een storymap gemaakt van het doorlopen traject in Ramskapelle, waarbij je op een interactieve wijze ziet hoe er vanaf het begin van het PARTRIDGE-project werd gewerkt. Voor wie benieuwd is naar alle details en leuke foto's, ontdek het via onderstaande link. We hebben de hoogtepunten alvast in dit nieuwsbericht opgenomen voor jullie!
Actief betrokken landbouwers & andere stakeholders
Sinds de start van het project probeerden we zoveel mogelijk landbouwers en andere stakeholders uit het demogebied actief te betrekken in het behoud en herstel van de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.
- 8 landbouwers hebben bijkomende faunavriendelijke maatregelen aangelegd.
- 6 jachtgroepen leggen zich toe op het bijvoederen in de winter, doen aan predatorcontrole binnen het bestaande wettelijke kader en het aanleggen van bijkomend kwalitatief habitat.
- Deze landbouwers en jagers verenigden we in een werkgroep die op regelmatige basis de koppen bij elkaar steekt om de samenwerking nu en in de toekomst te bevorderen.
Maatregelen - Bloemenblok
De soortensamenstelling van het zaadmengsel voor de bloemenblokken, samen met het beheer ervan, zijn speciaal ontworpen met het oog op het bieden van voedsel en nestgelegenheid aan de patrijs in het landbouwgebied. Op vandaag beheren landbouwers ongeveer 20 hectare van deze bloemenblokken.
Als gevolg van dit project worden deze bloemenblokken opgenomen als een nieuwe agromilieumaatregel (beheerovereenkomst via VLM, als optie binnen het pakket Bloemenakker) die Vlaamse landbouwers in de toekomst kunnen uitvoeren. We hopen dat er in de volgende jaren nog vele hectaren van deze bloemenblokken bij mogen komen!
Maatregelen - Keverbank
Ramskapelle mag zich met enige trots ook de eigenaar noemen van één van de eerste Belgische keverbanken. Deze ophogingen zijn een goede habitat voor heel wat nuttige insecten zoals loopkevers. Deze insecten zijn op hun beurt een uitstekende voedselbron voor patrijzenkuikens en heel wat andere akkervogels. Het aantrekken van deze natuurlijke plaagbestrijders is dan weer een interessante ‘win’ voor de landbouwer. Keverbanken worden doorgaans snel en eenvoudig aangelegd met de ploeg, maar landbouwer Geert Goosens haalde het grove geschut boven en gebruikte een graafmachine.
Ik legde deze keverbank zelf aan. Ze trekt insecten aan die plagen bestrijden in mijn gewassen ernaast én ik kan genieten van alle dieren erin en errond. Een win-win!
Geert Goossens
PARTRIDGE landbouwer

Monitoring
In alle PARTRIDGE-projectgebieden wordt volgende monitoring uitgevoerd:
- Telling patrijs in de lente op basis van geluid (roepende mannetjes).
- Telling kluchten (= groepen) patrijs in herfst.
- Broedvogeltelling in de lente.
- Wintervogeltelling.
- Hazentelling in winter.
Deze monitoring gebeurt waar mogelijk in samenwerking met de lokale jagers.
Storymaps PARTRIDGE





PARTRIDGE-project
Het Interreg Noordzeeregio (NSR) PARTRIDGE-project is een internationale samenwerking waarbij we in 10 landbouwgebieden, verspreid over vijf landen, goede praktijken uitrollen en demonstreren. Partners in dit project tonen hoe innovatieve maatregelen en beheer kunnen leiden tot een belangrijke/significante toename in biodiversiteit en ecosysteemdiensten op landbouwgronden en hoe deze praktijk te vertalen is naar andere landen in de de EU. Voor elk van onze 10 demonstratiegebieden is er ook een bijhorend ‘referentiegebied’. In zo’n referentiegebied worden geen extra maatregelen genomen en zijn de teelten en het beheer typerend voor de regio. In totaal zijn we dus actief in 20 projectgebieden van telkens 500 hectare.