Maatregelen tegen puntvervuiling bevorderen spuitefficiëntie - Deel 1: spuittoestel vullen
Landbouwers met een uitgeruste vul- en spoelplaats en een automatisch reinigingssysteem spuiten efficiënter. Neem deze maatregelen dus niet alleen om puntvervuiling te vermijden en middelen op de markt te houden, maar ook om tijd te besparen in het drukke spuitseizoen. Deze week onze tips bij het vullen van je spuittoestel. Volgende week gaan we dieper in op het reinigen ervan.
Analyse vul- en spoelproces in de praktijk
De bewustwording rond puntvervuiling stijgt onder de landbouwers. Spoelen op het veld in 3 stappen, een vul- en spoelplaats, automatisch reinigingssysteem, biofilter, fytobak, … deze termen zijn bij de meeste landbouwers niet onbekend. Maar we merken wel dat er nog steeds een aarzeling heerst om deze maatregelen effectief toe te passen in de praktijk. Het idee leeft dat deze maatregelen leiden tot meer tijd, werk en kosten.
Om de praktijk in kaart te brengen filmden we het vul- en spoelproces bij 10 telers met een volleveld- of boomgaardspuit. Sommigen hadden vul- en spoelplaatsen en/of automatische reinigingssystemen, anderen niet. Door de analyse van de opnames wilden we ontdekken welke handelingen en uitrusting leiden tot een efficiënter vul- en spoelproces en minder puntvervuiling. Hieronder vind je enkele tips voor het vullen van het spuittoestel:
Een goed georganiseerde vul- en spoelplaats
Op een goed georganiseerde vul- en spoelplaats met een centrale watertoevoer en dicht bij het fytolokaal ging het vullen snel. We zien in praktijk echter dat dit niet altijd het geval is en grote afstanden tussen het fytolokaal, het spuittoestel en de watertoevoer voor langere verplaatsingstijden en bijgevolg langere vultijden zorgden.
watertoevoer bedienen aan het spuittoestel
Pas ook de doorstroming van de watertoevoer aan aan het tankvolume van het spuittoestel. Als dit niet het geval is, veroorzaakt dit langere vultijden. Zorg er ook voor dat de watertoevoer om de spuittank of schoonwatertank te vullen bediend kan worden aan het spuittoestel. Is dit niet zo, kun je bijvoorbeeld een kraan aan het uiteinde van de slang monteren. Zo kan je bij het spuittoestel blijven tijdens het vullen en kan je de watertoevoer onmiddellijk stoppen wanneer de spuittank of schoonwatertank vol is. Er is er geen verplaatsingstijd of risico op overlopen van de tank.
afstand fytolokaal en -producten
Houd de afstand tussen het fytolokaal en de plaats waar je je fytoproducten vult zo kort mogelijk. Want wist je dat je de afstand tussen het fytolokaal en vultrechter 4 keer aflegt voor 1 product? Als je meerdere producten in het spuittoestel moet toevoegen, loop je dus vaak meerdere keren over en weer van het spuittoestel naar het fytolokaal. Gebruik een karretje als je meerdere producten moet meebrengen uit het fytolokaal om het heen en weer lopen te verminderen. Plaats het spuittoestel zo dat de vultrechter naar het fytolokaal gericht is, en niet andersom. Zo moet je niet telkens rond de tractor of het spuittoestel lopen met je producten, wat ook tijd bespaart.
werk op ergonomische hoogte
De fytoproducten worden vaak op de grond geplaatst vooraleer deze uit te gieten in het spuittoestel. Wist je dat je gemiddeld 6 keer bukt per product als je op de grond werkt? Enkele telers werkten op ergonomische hoogte op een karretje of op een tafel. Deze telers vulden opmerkelijk sneller het spuittoestel. Via onze tijdanalyse zien we 32 seconden tijdswinst per verpakking als op ergonomische hoogte wordt gewerkt. Reken eens na hoeveel verpakkingen jij jaarlijks uitgiet in het spuittoestel. Vaak is de investering in een kar of tafel snel terugverdiend. Bovendien belast je jouw rug veel minder.
Gepaste hulpmaterialen
Kies voor gepaste materialen om producten af te wegen en te meten. Met een te kleine maatbeker of schepje moet je heel vaak afmeten of scheppen om de juiste hoeveelheid in het spuittoestel te brengen. Dit kost tijd en verhoogt het risico op puntverontreiniging.
Meer tips
