Maak gebruik van NPI-steun om je bedrijf te integreren in het landschap!
Een landbouwbedrijf dat goed geïntegreerd is in het landschap zorgt voor een mooiere werk- en leefomgeving voor jou. Tegelijk zorgt je landschappelijke beplanting voor een beter klimaat, meer biodiversiteit, een sterkere boer-burgerrelatie en een beter imago voor de sector.
Investeren in beplanting kost geld. Gelukkig kan je rekenen op financiële steun via de maatregel niet-productieve investeringen in het VLIF. Wil je in november of december aanplanten, dan moet je je aanvraagdossier vóór eind september indienen. De komende weken begeleiden we landbouwbedrijven in de aanvraag van VLIF-steun voor investeringen in landschap.
Wij helpen bij jouw aanvraag
We helpen je graag om de juiste indienposten en aanvraagprocedure te bepalen. Na de voorbereiding van het dossier vullen we de digitale aanvraag samen in via een videocall of een fysiek overleg op…
- Donderdag 14 september in de namiddag
- Maandag 18 september in de voor- en namiddag
- Donderdag 21 september in de voor- en namiddag
Stuur een e-mail of contacteer ons telefonisch met de datum en het tijdstip van jouw voorkeur naar bedrijfsintegratie@inagro.be of 051 27 33 85 (Anne Decuypere).
TIP! Overweeg je aan te planten op je landbouwbedrijf? Ga dan eerst na of er een beplantingsplan in het kader van een vergunningsaanvraag is en voer de werkzaamheden – zoals wettelijk verplicht is – uit volgens het plan.
We zetten je graag nu op weg, omdat het najaar een ideale aanplantperiode is. Wil je toch later aanplanten? In december geven we opnieuw begeleiding. Hou onze nieuwsbrief in de gaten.
Voor wie? Wat? Waarom?
-
Wat is NPI?
Sinds 2023 gelden nieuwe steunmaatregelen voor niet-productieve investeringen. Zo kunnen landbouwers investeren in landschaps-, water- en bodembeheermaatregelen en daarvoor 50 tot 100% steun ontvangen. Investeer je als landbouwbedrijf in meer biodiversiteit, een aantrekkelijker landschap, waterberging of een beter bodem- of waterbeheer, dan kan het financiële steun ontvangen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Zulke niet-productieve investeringen leveren geen rechtstreekse bijdrage aan de productiviteit van een landbouwbedrijf, maar hebben wel een positieve impact op het milieu en het klimaat. Een dossier indienen doe je via het e-loket per blokperiode van 3 maanden.
-
Kom ik in aanmerking voor deze steun?
Alle land- en tuinbouwers die beschikken over een landbouwnummer en een KBO-nummer hebben gelinkt aan landbouwproductie. Daarnaast komt ook een groepering van actieve landbouwers in aanmerking voor de toelage. De toelage maakt deel uit van het VLIF. Ook wie de VLIF-steun al maximaal benut, kan bijkomende steun vragen voor NPI’s.
-
Over welk bedrag gaat het?
Het minimumbedrag van een aanvraagdossier bedraagt 1000 euro. In de lijst van maatregelen is er per NPI een eenheidsprijs vastgelegd. Je kan meer of minder steun aanvragen, maar sowieso wordt de uitbetaling geplafoneerd op dit maximale normbedrag.
Voor de post ‘landschappelijke integratie’ vraag je eerst drie offertes op bij tuinaannemers.
-
Waarom is landschappelijke integratie belangrijk?
Een (nieuw) bouwvolume op een land- of tuinbouwbedrijf heeft een invloed op het landschap. Om de bestaande en nieuw te bouwen volumes optimaal in het landschap te integreren, is landschappelijke integratie noodzakelijk. Een goed integratieplan met gepaste beplanting en bijhorend beheer is de ideale leidraad daarvoor.
Een geïntegreerd bedrijf zorgt voor…
- een mooiere werk- en leefomgeving voor jou
- een beter klimaat en meer biodiversiteit
- een sterkere boer-burgerrelatie en een beter imago voor de sector
Om te zorgen voor een goede integratie van je bedrijf in het omliggende landschap is het essentieel om op het volledige bedrijf te werken met landschappelijke beplanting. Met het oog op een goed en duurzaam integratieplan hanteren onze landschapsarchitecten enkele basisprincipes. Dit is hun top 3:
- Gebruik streekeigen natuurlijke beplanting
- Creëer eenheid: integreren is niet camoufleren
- Denk aan de toekomst
Hulp nodig?
We bieden deze begeleiding aan in het project "De West-Vlaamse land- en tuinbouw gaat aan de slag met niet-productieve investeringen" dat tot stand komt met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.