Living Lab Circulair wil de rol van landbouw nog sterker maken in de circulaire economie
Landbouw is een belangrijk schakel in de circulaire economie. Inagro wil met het Living Lab Circulair innovaties onderzoeken en inzetten op een nauwere samenwerking.
De Europese Unie produceert elk jaar meer dan 2,5 miljard ton afval. Die enorme afvalproductie en de afhankelijkheid van eindige grondstoffen doen de vraag naar circulaire economie stijgen. De denkoefening over circulariteit is dan ook al langer aan de gang: hoe kan de maatschappij niet alleen meer hernieuwbare grondstoffen, maar ook de reststromen zoveel mogelijk benutten? Volgens onderzoekscentrum Inagro is een belangrijke rol weggelegd voor de landbouw. Met het oog op intensere samenwerking in circulaire economie richt Inagro het Living Lab Circulair op.
Circulaire economie maakt het mogelijk om materialen en voedsel te produceren binnen de grenzen van de planeet. Het onderzoekscentrum identificeert daarbij vier belangrijke stromen waarop gewerkt kan worden:
- water,
- nutriënten,
- biomassa en
- energie.
We geloven dat we circulariteit kunnen bereiken met innovaties die kringlopen in en tussen bedrijven kunnen sluiten. Daarbij is samenwerking tussen landbouwers, industrie, beleidsmakers en onderzoekscentra noodzakelijk.
Mia Demeulemeester - Afgevaardigd bestuurder Inagro
Wat is het Living Lab Circulair?
Het Living Lab Circulair is een initiatief van Inagro om de rol van landbouw in de circulaire economie te versterken. De aanpak is drieledig.
Ten eerste is het Living Lab Circulair een methodiek van onderzoek waarbij alle relevante partijen vanaf het begin aan tafel zitten. Denk hierbij aan landbouwers, industrie, onderzoekers en overheid. Deze partijen actiever bevragen en betrekken heeft een positieve impact op innovaties.
Vervolgens verzamelen we ook deze partijen in het netwerk van het Living Lab Circulair. Dertien organisaties sloten zich al aan.
Ten slotte is het living Lab ook een fysieke plek waar verschillende organisaties kunnen onderzoek doen op een praktijkrelevante schaal. De infrastructuur die Inagro heeft, stellen we daarvoor beschikbaar. Denk hierbij aan de vergister, kweekcellen, proefvelden, insectenhallen, irrigatiekoepels en nog vele andere piloten.
Enkele inspirerende voorbeelden
Door de insectentelers met glastuinbouwers te verbinden bleek dat reststromen, zoals afgekeurde vruchten en komkommerloof, geschikte voederingrediënten zijn voor de kweek van insecten. Bovendien vult de kweek van insecten onbenutte ruimtes in de serre.
De samenwerking kan ook vanuit de industrie geïnitieerd worden. De papiersector is een vragende partij naar duurzamere bronnen van vezels. Inagro stapte mee in een project waarbij de vezels uit de spruitkoolstokken werden gehaald en succesvol in papier werden verwerkt. Zo wordt een zijstroom uit de groenteteelt gebruikt als grondstof voor de industrie.
Het tegengestelde kan ook worden onderzocht. Gezuiverd afvalwaters uit de industrie kunnen ingezet worden als irrigatiebron voor groenten. Inagro onderzoekt onder koepelserres wat het effect van gezuiverd huishoudelijk afvalwater is op verschillende groentegewassen.
Hoewel er verschillende circulaire oplossingen kunnen bedacht worden, vindt Inagro het belangrijk dat de landbouwer hierbij betrokken wordt. Want hoewel circulariteit een breed gedragen ambitie is, wordt de landbouwer geconfronteerd met de economische, technische en beleidsmatige knelpunten. Het Living Lab Circulair biedt een platform waarop alle relevante actoren kunnen samenwerken.