Living lab circulair buigt zich over CO2 in de glastuinbouw
In de glastuinbouw wordt CO2 ingezet om de fotosynthese te bevorderen en de plantengroei te stimuleren. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) zorgt vandaag doorgaans voor zowel warmte, elektriciteit als CO2, maar blijft afhankelijk van fossiele brandstoffen. Er bestaan echter verschillende alternatieve en aanvullende methoden die kunnen bijdragen aan een duurzamere glastuinbouw. Vorige week boog de stuurgroep van Living Lab Circulair zich over dit thema, op de site van Transfarm in Bierbeek.
Het gebruik van hernieuwbare warmtebronnen in de glastuinbouw helpt om de CO2 -impact te verminderen. Denk hier bijvoorbeeld aan het aansluiten aan een warmtenetwerk, of geothermie. Deze warmte-alternatieven produceren in tegenstelling tot de WKK geen CO2, en een alternatieve bron hiervoor biedt vele voordelen. Het blijft de opbrengst van gewassen verhogen en het kan een nieuwe markt betekenen voor de producent.
Brainstorm over alternatieve CO2-bronnen
Er zijn verschillende potentiële bronnen van CO2. Verschillende industrieën, zoals staal- en cementfabrieken, kunnen mogelijk CO2 leveren. In elk geval is het belangrijk dat de markt bereid is om hiervoor een eerlijke prijs te betalen. Afvangen, transporteren, wassen (opzuiveren) zijn stuk voor stuk mogelijk, maar dragen bij tot de kost.
Het gebruik van deze CO2 in de glastuinbouw, kan ook een duurzame nieuwe markt worden voor die producenten die vandaag nog hun productie opslaan (CCS) als oplossing voor hun emissie.
Vraag naar oplossingen
Het werkveld merkt een groeiende vraag naar alternatieve CO2-bronnen voor de glastuinbouw, maar het volledige plaatje moet kloppen:
- De grootste uitdaging is het afstemmen van de (constante) vraag en aanbod, samen met logistieke uitdagingen zoals vergunningen en kosten voor leidingen.
- Het moet economisch aantrekkelijk zijn voor zowel de aanbieders als de glastuinbouwers om over te stappen op andere CO2-bronnen, bij voorkeur gecombineerd met warmtelevering.
- Incentives zijn nodig. De stuurgroep benadrukte de nood aan pilootprojecten en steunmaatregelen om aanbieders en glastuinbouwers te helpen. Zo willen we het gebruik van CO2-hergebruik (CCU) in de glastuinbouw bevorderen in plaats van CO2-opslag (CCS).
Inspiratie door samenkomen
Een van de ambities binnen het Living Lab is om over verschillende organisaties heen samen te werken. Om die reden komen we twee keer per jaar samen met verschillende stakeholders uit de brede land- en tuinbouw. Deze keer nodigden we ook specifiek experten uit de industrie uit. Zo waren er naast onderzoekers en sectororganisaties ook vertegenwoordigers aanwezig uit afvalverbrandingsinstallaties, aanbieders van industriële CO2, pijpleidingconstructeurs, de haven, en de overheid. Deze match van verschillende expertises zorgde voor een inspirerende namiddag.
Bezoek aan Transfarm
De dag werd afgesloten met een rondleiding door Transfarm, een boerderijcomplex van KU Leuven in Bierbeek. Transfarm is de afgelopen jaren getransformeerd tot een onderzoekscentrum voor circulaire bio-economie. Het doel is om innovaties op te schalen, verder te ontwikkelen en sneller in de praktijk te brengen.