Leg je een nieuwe waterput aan? Mis de ondersteuningsmogelijkheden niet!
Water is en blijft een belangrijk thema. Tijdens de zomers steken droge periodes steeds vaker de kop op en momenteel is het dan weer veel te nat. Ondertussen blijft ook waterkwaliteit een invloedrijk onderwerp. Dit zorgt er ook voor dat er veel meningen zijn rond optimaal waterbeheer: 'We moeten vernatten', 'inzetten op infiltratie', 'drainages peilgestuurd maken' ... De realiteit is dat er geen één alomvattende oplossing is. Voor een waterduurzame toekomst zullen verschillende maatregelen gecombineerd moeten worden.
Eén van deze maatregelen die je als landbouwer zelf kan nemen, is het creëren of vergroten van je eigen watervoorraad. En wanneer deze voorraad ook een extra meerwaarde heeft voor de gemeenschap, dan kan je hier extra financiële ondersteuning voor krijgen! Mis dit niet!
Je eigen watervoorraad = waterzekerheid
De grootste reden om een eigen watervoorraad aan te leggen of je huidige voorraad uit te breiden is omdat je op deze manier zeker bent van een bepaald volume beschikbaar water. De afgelopen droge jaren bleken de waterlopen een minder betrouwbare waterbron door beperktere beschikbaarheid, soms slechte waterkwaliteit en captatieverboden, waardoor je het nog beschikbare water niet meer mocht capteren.
Met een eigen waterput ben je zeker van een bepaalde hoeveelheid beschikbaar water en heb je ook meer zicht op de kwaliteit. Daarnaast kan je waterput ook extra functies vervullen voor de gemeenschap.
- Zo zorgt een natuurtechnische inrichting met bv. flauwe taluds voor een extra ecologische meerwaarde.
- Door een deel van je watervoorraad in te richten als waterbuffer tegen overlast, dient je put ook als bescherming tegen overstromingen.
De ene watervoorraad is de andere niet
Wanneer je een watervoorraad wil realiseren, denk je best goed na over welke opslag het meest interessant is voor jouw eigen situatie. Je kan water onder andere opslaan in een open waterput, foliebassin of watersilo. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Een watersilo is voornamelijk voor kleinere volumes.
- Om water te capteren uit een open put heb je een grondwatervergunning nodig en dien je grondwaterheffing te betalen. Daarnaast is het grondverzet vaak een uitdaging bij het aanleggen van open waterputten. Een open put is wel makkelijk aan te leggen naast een waterloop, waardoor je eenvoudig oppervlaktewater kan capteren.
- Een foliebassin heeft het voordeel dat een deel van het grondverzet kan weggewerkt worden in de taluds. Deze taluds kan je echter niet zomaar overal realiseren. Daarnaast moet je de folie gevuld krijgen, aangezien deze niet automatisch gevuld wordt met grondwater. De folie zelf is ook een duidelijke meerkost.
Het is dus belangrijk goed na te denken over welk opslagsysteem het meest interessant is voor jouw bedrijf!
Mis de ondersteuningsmogelijkheden niet!
Denk je na over het aanleggen van een nieuwe watervoorraad. Dan is het belangrijk dat je weet dat je via de niet-productieve investeringen van het VLIF (VLIF-NPI) ook financiële ondersteuning kan krijgen.
Buffer- en spaarbekken
Een buffer- en spaarbekken met ecologische inrichting kan tot 75% terugbetaald worden. Voorwaarden hierbij zijn onder andere :
- Er is een buisverbinding met een waterloop of private gracht
- Het bekken bevat een buffergedeelte om tijdelijk water vast te houden
- De put wordt ecologisch ingericht met onder andere een flauwe talud en eventueel wat beplanting.
Het spaarvolume in de put kan ten allen tijde gebruikt worden en bij een hevige bui kan dit aangevuld worden vanuit de nabijgelegen waterloop.
Foliebassin of watersilo
Ook een foliebassin of watersilo kan gefinancierd worden. Hiervoor zijn reguliere VLIF middelen of ook VLIF-NPI middelen mogelijk. Deze investeringen kunnen voor maximaal 50% terugbetaald worden.
De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat rechtstreeks hemelwater van verharde oppervlakte wordt aangesloten. Er moet ook meer dan wettelijk worden opgespaard en er zijn ook bepaalde grootteordes afhankelijk van de gebruikstoepassing. Een waardevolle ondersteuning is zeker mogelijk.
Stuwen, infiltratievoorzieningen en drainage
Daarnaast zijn er ook financieringsmogelijkheden voor andere watergerelateerde investeringen zoals stuwen (100%), infiltratievoorzieningen (100%) en omvorming van reguliere drainage naar peilgestuurde drainage.