Kijk na de oogst ook eens in de bodem
Eind 2021 organiseerde B3W een tweedelig thematisch uitwisselingsmoment over bodemkwaliteit. In de voormiddag lag de nadruk op het gebruik van technologie en vertelde Johan Lavens vol enthousiasme over zijn ervaringen met bodemscans. Na de middag kwam er enkel de spade van Bert D’haene aan te pas. Bij de eerste spadesteek zagen we al heel wat bodemleven, dat wil wel iedereen!
Start met een bodemanalyse
Dit is een eerste en heel toegankelijke stap naar meer inzicht in de bodemnutriënten. Op zo’n analyse staat heel duidelijk in welke concentratie de voornaamste elementen aanwezig zijn, en wat de pH en het gehalte aan organische koolstof is. Bovendien geeft het aan waar de gemeten waarde zich bevindt ten opzichte van de streefzone, die wordt aangepast naargelang de bodemtextuur. Op basis van de analyse wordt een teeltspecifiek advies geformuleerd voor de komende drie teelten.
Johan voert een bodemscan uit
Wil je inzicht krijgen in de variatie van de pH, de organische koolstof en elektrische geleidbaarheid binnen je perceel en een advies ontvangen per 10m²? Doe dan als Johan en laat dan je bodem scannen! De Veris bodemscan rijdt over het volledige perceel om zo op heel frequente basis deze parameters te meten. Per perceel worden ook algemene bodemanalyses uitgevoerd voor enkele plaatsen via manuele staalnames (voor kalibratie van de bodemscan). Door deze gegevens te combineren bekom je een gedetailleerde kaart. Zo is het mogelijk een taakkaart aan te maken om plaatsspecifiek te bekalken en compost op te brengen.
Tip van Johan: neem de bodemscan in het najaar en selecteer het perceel op basis van grote opbrengstverschillen die je kan raadplegen via satellietbeelden op het online platform WatchItGrow waar je als teler een gratis account voor kan aanmaken.
Bert maakt een profielput
Berts goede zorgen aan de bodem werden al snel duidelijk wanneer we de spade in de grond staken. Er was meteen veel bodemleven te zien en iedereen was onder de indruk van de grote pendelaars (= regenwormen) die er rondkropen. Bij het openbreken van de aardekluiten werden de grote gangen van deze pendelaars zichtbaar: ze zorgen voor beluchting en drainage. We vergeleken dit perceel met eentje dat Bert nog maar een jaar in gebruik had, daar werd veel minder bodemleven waargenomen. Via een korte ‘vaastest’ toonden we het verschil aan in organisch materiaal en structuur op beide percelen, zoals te zien op foto. In beide vazen legden we een aardekluit. Door het hogere gehalte aan organische koolstof en betere structuur van de kluit in de vaas rechts, zien we dat de bodem veel trager afbrokkelt en het water minder troebel wordt dan links.