Irrigatie bij knolselder: late knolontwikkeling wegens droge, warme zomer
Knolselder is een gewas dat tijdens de zomermaanden voldoende water nodig heeft als je vroeg (vanaf augustus) wil leveren met loof. In deze proef vergeleken we vijf rassen al dan niet in combinatie met irrigatie.
Onder de gegeven omstandigheden gaf beregening (143 mm) een meeropbrengst van 25 ton/ha. Naar rassenkeuze toe gaf Codex (Nunhems) algemeen de beste resultaten. Dit ras combineerde een hoge opbrengst met een mooie sortering en betere uitwendige en inwendige knolkenmerken. Het is tolerant voor meerdere koppen maar heeft een hogere kopvorming bij latere oogst.
Moeilijke hergroei
De rassen werden uitgeplant op 28 april 2022 op een zandleembodem onder ideale bodemomstandigheden. De voorvrucht was Japanse haver. Er werd enkel 54 EN (200 kg/ha ammoniumnitraat) toegediend in band tijdens het planten. Vanaf half mei was er een duidelijke aantasting van mineervlieg (witverkleurende, afstervende buitenste bladeren - zie foto) wat bleef aanhouden tot half juni. Bijkomend was er wortelvliegschade, wat de hergroei ook nog eens belemmerde, waardoor pas vanaf begin juli de echte hergroei kon starten. Er waren drie oogsten voorzien die door de late hergroei en sterke droogte in de zomermaanden (juli en augustus) uiteindelijk pas plaatsvonden eind september, eind oktober en eind november.
Tijdstippen beregening gebaseerd op GeoBassen
Een GeoBas is een toestel dat diverse parameters per uur registreert zoals bodemtemperatuur, neerslag en zuigspanning van de bodem en dit op 2 dieptes (15 cm / 35 cm). Vanaf half juni tot eind augustus was de luchttemperatuur hoog tot zeer hoog met een uitschieter op 19 juli 2022. Dezelfde tendens is zichtbaar naar bodemtemperatuur toe. In deze periode was het ook zeer droog met slechts 17 mm natuurlijke neerslag in juli en augustus. Daarom werd in deze periode zesmaal beregend in de voorziene proefdelen met een spuitboom wat in totaal neerkwam op een totale beregening van 143 mm.
Invloed beregening
Als gevolg van de lange droge en warme zomer van 2022 konden er duidelijke verschillen waargenomen worden tussen de beregende en niet beregende objecten. Algemeen kan er gesteld worden dat er geen interactie was tussen de beproefde rassen en de beregening, waarbij dus alle rassen even dankbaar reageerden op het krijgen van irrigatie. Onder de gegeven omstandigheden kon beregening (143 mm) toch voor een meeropbrengst zorgen van 25 ton/ha. Dit leidde automatisch ook tot hogere stukgewichten en een betere sortering voor levering op de verse markt. Bij de laatste oogstbeurt (eind november) was er bij de beregende knollen algemeen wel meer vorming van meerdere koppen en neiging tot een hogere kopvorming, verschijnselen die gepaard gaan met overgaan van vegetatieve naar generatieve groei. De inwendige kwaliteit was algemeen ook iets minder bij de beregende knollen.
Lagere reststikstof indien werd beregend
Een bijkomend voordeel van beregening is dat de beschikbare N beter en vlugger kon opgenomen worden door de planten, met minder restnitraat in het najaar als gevolg.
Wens je meer informatie?
Project Vlaamse veerkracht
Deze proef werd aangelegd in het kader van het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaat robuuste land- en tuinbouw’ en werd gefinancierd door de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij.

