IPM-inspanningen van de landbouwer toegelicht in het Europees parlement
Op 23 mei lichtten landbouwers en adviseurs van het IPMWORKS project toe welke inspanningen ze doen voor het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) in hun dagelijkse praktijk. De hoorzitting gewijd aan IPMWORKS komt op een cruciaal moment, nu het Europees Parlement debatteert over de hervorming van de richtlijn duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met een voorstel voor een verordening (2021/2115). Hierin is IPM opgenomen als fundamenteel onderdeel.
Omschakelen naar geïntegreerde gewasbescherming strategieën vergt tijd
Volgens Nicolas Munier-Jolain, INRAE Frankrijk en coördinator van IPMWORKS, is een vermindering van het gebruik van pesticiden in de conventionele landbouw mogelijk. Het blijft wel een uitdaging, want het vereist een herziening van de gewas- en plaagbestrijdingsstrategieën. Dit proces vergt tijd en verloopt niet zonder slag of stoot.
Het project wil aantonen dat geïntegreerde gewasbescherming kosteneffectief kan zijn, aangezien niet-chemische methoden efficiënt zijn wanneer zij goed en slim worden gecombineerd. Pesticiden blijven nog steeds nodig als een gerechtvaardigd laatste middel in het kader van IPM-strategieën".
Telers tonen dat IPM werkt
Tijdens de hoorzitting stonden twee landbouwers centraal. Zij deelden hun beweegredenen en effectieve strategieën voor het verminderen van pesticidengebruik. Een vollegrondsgroenteteler uit Portugal en een Belgische aardbeienteler, Mathias Jonckheere, wisten het publiek te boeien met hun aanpak.
Eduardo Crisol, hubcoach en facilitator uit Spanje, gaf een overtuigende getuigenis over het bevorderen van biocontroleoplossingen en ondersteunende biodiversiteit in Andalusische serres.
Noodzakelijke rol van adviesdiensten
Naast de getuigenis van de landbouwers vestigde de hoorzitting ook aandacht op de cruciale rol van landbouwadvies. De hubwerking, waarbij telers worden bijgestaan door een coach, met elkaar in dialoog gaan en van elkaar leren, is een belangrijk instrument om tot bedrijfseigen kosteneffectieve beheersingsstrategieën te komen.