Inzameling medisch afval opnieuw groot succes!
Drie jaar geleden sloegen de provincie West-Vlaanderen, Boerenbond, POM, ABS en Inagro de handen in elkaar om het medisch landbouwafval dat veehouders verzamelen op een georganiseerde en goedkopere manier te laten ophalen. Ondertussen tekenden al meer dan 900 West-Vlaamse veehouders in voor dit project.
Welk medisch afval?
Bepaalde diergeneeskundige handelingen kunnen door de veehouder zelf worden uitgevoerd. Denk aan vaccineren, inspuiten van bepaalde geneesmiddelen, castratie, … Het afval dat dit met zich meebrengt (lege flesjes, naalden, mesjes, …) wordt gecategoriseerd onder risicohoudend medisch afval (RMA). Hierdoor krijgt de veehouder te maken met de verplichting om dit afval op een verantwoorde manier af te voeren. Dit afval mag niet zomaar in de vuilnisbak verdwijnen!
De afvalstromen op een landbouwbedrijf worden bij inspecties door de overheid grondig onder de loep genomen. Een erkende ophaler dient hiervoor gecontacteerd te worden en het spreekt voor zich dat de kosten hiervoor vaak snel oplopen.
Gezamenlijke ophaling in West-Vlaanderen
Wat startte met een proefproject in de regio Tielt en de Westhoek, breidde door het grote succes en op aanvraag al snel uit naar gans West-Vlaanderen. Op negen plaatsen in West-Vlaanderen worden twee keer per jaar inzamelpunten opgericht waar veehouders hun gevulde containers met medisch afval kunnen inleveren.
De laatste ophaling dateert van net voor de zomer, waarbij zo'n 6600 kg ofwel een volume van 22.000 liter medisch afval correct werd ingezameld!
Hoe gaat het in zijn werk?
Elke zes maanden worden veehouders opgeroepen om in te tekenen voor de ophaling. Om het medisch afval op je landbouwbedrijf te verzamelen, kan je aan democratische prijzen containers aankopen:
- Eenmalig te gebruiken gele containers van 50 liter, maximumgewicht 15 kg
- Naaldcontainertjes van 1 of 2 liter
De verzamelpunten situeren zich in negen regio's binnen de provincie West-Vlaanderen. Op elke locatie blijft de afvalvrachtwagen enkele uren ter plaatse, waarbij men de volle containers kan inleveren en/of lege containers kan oppikken. Nadien is een attest beschikbaar waarmee kan worden aangetoond dat het medisch afval op een reglementaire manier werd afgezet.
Heb je interesse om deel te nemen aan het project?
