Foto inzameling medisch afval

Inzameling medisch afval

Sinds juni 2019 organiseren Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro de inzameling van medisch afval.

In de veehouderij voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen (vaccinaties, nabehandeling …) zelf uit. Het afval van die handelingen is medisch afval. Veehouders moeten dit op een oordeelkundige manier afvoeren. Individuele ophaling door een erkende afvalbeheerder is duur. Dit zorgt ervoor dat men deze afvalstroom vaak op een niet-reglementaire manier verwijdert, waardoor de veehouder niet over de nodige attesten beschikt.
Daarom startten de Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro in juni 2019 het proefproject "Inzameling medisch afval". Het project werd verder uitgebreid en dekt voortaan de volledige provincie. En met succes, want op vandaag zetten al duizend West-Vlaamse veehouders op een collectieve wijze hun medisch landbouwafval correct af. 

Eenvoudige en correcte inzameling

De inzameling van het afval vergt weinig inspanningen van de veehouder. Via eenmalig te gebruiken kunststofcontainers van 50 liter met een maximumgewicht van 15 kg wordt het medisch afval op het bedrijf verzameld.
In de kunststofcontainers mogen glazen en plastieken flessen van antibiotica, ontstekingsremmers, vaccinaties, ... maar ook droogzet tubes of mastitis tubes. Ook de volle naaldcontainers moeten in de kunststofcontainer geplaatst worden, ze worden dus niet afzonderlijk ingezameld.

Twee keer per jaar kan de veehouder volle containers binnenbrengen in een lokaal verzamelpunt en lege recipiënten terug aankopen. Na inlevering van een volle container kan de veehouder zijn verwerkingscertificaat opvragen via 'myVanheede' of via de Vanheede-app. Dit is belangrijk bij eventuele controle op het bedrijf. 

recipiënten medisch afval

Deelnemen aan het project

Twee keer per jaar worden er collectieve inzamelmomenten georganiseerd door de Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro met name in juni en december.

De veehouders kunnen in West-Vlaanderen terecht in een van de negen collectieve inzamelpunten (in de regio's van Beernem, Diksmuide, Gistel, Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Torhout en Veurne).

Eenmalig te gebruiken recipiënten:

  • Voor de eerste kunststofcontainer betaalt de veehouder 35 euro (vast bedrag + ophaalkost) en vanaf de tweede 25 euro. Enkel voor de eerste container wordt dus een collectieve ophaalkost van 10 euro aangerekend.
  • Om naalden en castreermesjes te verzamelen kan de veehouder naaldcontainers van 1 of 2 liter aanschaffen, deze kosten respectievelijk 1.70 euro en 1.90 euro.

(*Alle inzamel-, transport- en verwerkingskosten zijn in de prijs inbegrepen)

Meerwaarde

De afvalstroom van medische handelingen brengt kosten met zich mee voor de veehouders. Een individuele ophaalbeurt door een erkende ophaler is duur. Met een collectieve inzameling kan de veehouder:

  • afval reglementair afvoeren,
  • de kost ruim halveren en
  • attesten bekomen die nodig zijn bij eventuele controles. 
medisch afval

Hoe werkt het?

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ klinkt ongetwijfeld bekend in de oren. Voor deze afvalstroom is dit niet anders. Voor een individuele ophaalbeurt van medisch afval door een erkend ophaler lopen de kosten snel op. Maar via een collectieve inzameling valt de kost ruim te halveren.
Via dit project kan je jouw medisch bedrijfsafval verzamelen in eenmalig te gebruiken recipiënten. Die zal je dan twee keer per jaar (juni, december) naar een lokaal verzamelpunt kunnen brengen.

  1. Schrijf je in voor dit project (eind mei/ eind november). 
  2. Geef aan hoeveel volle containers je zal inleveren, welke nieuwe recipiënten je wenst te bestellen, alsook het aantal.
  3. Kies één van de locaties met bijhorend inzamelmoment.
  4. Je ontvangt een bevestigingsmail enkele dagen voor het inzamelmoment.
  5. Lever de volle containers af op het inzamelpunt en/of neem lege recipiënten terug mee.
  6. De totaalfactuur wordt opgestuurd. Een verwerkingscertificaat kan je nadien aanvragen via ‘My Vanheede’ of via de Vanheede-app.

Meer info of inschrijven?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief en mis zo het inschrijfmoment niet!
Heb je andere vragen, neem dan contact op met Ophélie.

logo's partners inzameling medisch afval

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.