Investeer in duurzaam waterbeheer
Leiedal, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen gaan samen met landbouwers in het Leie-Schelde interfluvium in Zuid-West-Vlaanderen op zoek naar maatregelen rond water- en bodembeheer.
In dit PDPO-project zijn al enkele erosieknelpunten aangepakt in Zwevegem, waar twee boeren via VLIF Niet-Productieve Investeringen (NPI) in houthakseldammen investeerden. Daarnaast zijn er ook interessante maatregelen mogelijk rond duurzaam waterbeheer. Weet ook dat de maatregelen en de mogelijke ondersteuning zicht NIET beperken tot het projectgebied.
Regelbare stuwtjes
Ben jij landbouwer en heb je een gracht of een beek langs je perceel? Dan weet jij natuurlijk dat deze in eerste instantie dienen voor de afvoer van water. Echter, er zijn ook bepaalde periodes waarbij we het water net niet willen laten weglopen. Het is mogelijk om je gracht of de nabijgelegen waterloop zo in te richten dat ze niet enkel water afvoeren, maar ook water kunnen vasthouden. Dit kan bijvoorbeeld met een regelbare stuw in de gracht. Zo zorg je ervoor dat het water in de gracht niet direct wegloopt, tijd krijgt om in de bodem te dringen en is er meer water beschikbaar voor het gewas.
Een regelbare stuw, maar ook andere stuwen (knijpstuw, dammen) kunnen 100% gesubsidieerd worden via VLIF NPI-steun.
Hoe stuw gebruiken?
- Je laat de stuw best zo veel mogelijk toe doorheen het jaar.
- Wanneer je het veld wil bewerken, kan de stuw best enkele dagen op voorhand open worden gezet. De ideale termijn is afhankelijk van het bodemtype. Op die manier kan het veld droog bewerkt worden.
- Na de werkzaamheden kan je de stuw opnieuw sluiten.
Win-Win
Naast het voordeel voor de landbouwer zijn er ook tal van maatschappelijke voordelen. Zo is de waterbeheerder dankbaar om stuwtjes die water langer vasthouden in de haarvaten van het watersysteem. Zeker bij zomerse onweersbuien - met bijhorende piekdebieten - verlichten stuwtjes de druk op stroomafwaarts gelegen gebieden. Zo kan het water dat normaal voor overlast zorgt, ingezet worden om de grondwaterreserves te voeden. Het is een mooie win-win situatie tussen landbouw en omgeving.
Merk wel:
- Voor het plaatsen van constructies in gecategoriseerde waterlopen toestemming moet hebben van de waterloopbeheerder.
- Langs private grachten vraag je hiervoor een vergunning aan bij de gemeente.
Peilgestuurde drainage
Indien je drainagebuizen hebt liggen, kan je deze ook laten omvormen tot peilgestuurde drainage. Voor de omvorming van reguliere naar peilgestuurde drainage geldt bovendien 75% VLIF NPI-steun.
Hoe werkt het?
Bij peilgestuurde drainage mondt de verzamelbuis, de moerbuis, uit in een peilput waarin je het waterniveau kan regelen. Net zoals bij stuwtjes geldt hier ook dat je voor de veldwerkzaamheden je perceel draineert en voor de rest van het jaar een hoger peil kan hanteren. Tijdens het groeiseizoen kan je meer water plantbeschikbaar houden en in de winterperiode zorgen voor extra voeding richting de grondwatertafel.
Merk wel op dat peilgestuurde drainage niet overal even effectief is. De effectiviteit hangt af van:
- de helling van het perceel
- de bodemtextuur
- de drainageklasse
- grondwatertafel.
Indien je hier mee aan de slag wil, neem zeker met ons contact op en laat je verder adviseren.
Zelf aan de slag



