Inagro test een nieuw meetinstrument uit voor proefveldwerking: de LITERAL
Een nieuw product testen, variëren in bemesting, verschillende rassen vergelijken, … . Inagro voert jaarlijks een honderdtal proeven uit waarbij we verschillende proefobjecten vergelijken met elkaar in kleine veldjes. Hiervoor voeren we doorheen het seizoen talrijke metingen uit om de opkomst, gewasstand, hoogte en nog vele andere parameters te bepalen. Een groot deel van die metingen bestaan uit scores. Zo krijgt bijvoorbeeld het kleur van het gewas een score door een getrainde expert. Deze metingen zijn arbeidsintensief en soms subjectief.
Daarom werkten de Franse onderzoeksinstellingen Arvalis, INRAE en Hiphen samen om een objectief meetinstrument te ontwikkelen voor proefveldwerking: de LITERAL. Wij mogen deze even uittesten op onze eigen proeven.

Uit wat bestaat de LITERAL?
De LITERAL bestaat uit een gordel en een harnas waaraan een uitschuifbare paal hangt met op het uiteinde twee hoge resolutie camera’s. Dankzij deze twee camera’s naast elkaar, heeft de LITERAL dieptezicht (Stereovisie), waardoor we de hoogte van het gewas kunnen bepalen. Aan de paal is er een tablet bevestigd waarmee je de camera’s kan besturen en waarop je het proefplan kan bekijken. Je kan er ook de hellingsgraad van de camera in het oog houden zodat je waterpas kan meten. Dankzij de ingebouwde gps en stereovisie kan er automatisch een kader van 1 vierkante meter op de foto’s getekend worden.

Wat kunnen we meten?
De foto’s doorlopen een geautomatiseerde verwerkingsketen met artificiële intelligentie. Per experimenteel veldje kunnen we gewasbedekking en gewashoogte berekenen. Op Arvalis tellen ze de vlasopkomst volledig met de LITERAL. Voor tarwe kunnen we de aren automatisch laten tellen op de foto’s. Je kan er ook nog een derde camera aan monteren die in een hoek van 45° hangt. Met deze derde camera kunnen we de bladhoek bepalen. In de toekomst zullen er nog nieuwe functies bijkomen, zoals het detecteren van onkruid.

Inagro heeft ook een drone waarmee we over de proeftuin kunnen vliegen, wat is dan nog de meerwaarde van een handgedragen meetinstrument zoals de LITERAL?
Onze drone kan grote oppervlaktes in korte tijd in kaart brengen, maar er zijn ook restricties. Soms zijn we beperkt door de wetgeving, het weer of de beschikbaarheid van de dronepiloten. Met de LITERAL hebben we deze beperkingen niet. In vergelijking met een dronevlucht hebben we met de LITERAL meer tijd nodig om een volledige proef op te meten, maar de metingen zijn sneller dan manuele waarnemingen. De foto’s die we nemen met de LITERAL zijn zeer gedetailleerd doordat we dichter bij het gewas meten dan met een drone. De LITERAL is bovendien eenvoudig in gebruik: iedereen kan na een korte training hiermee metingen uitvoeren.

Wij gebruikten de LITERAL in chicorei, mais, tarwe en vlas. We bedanken Arvalis dat we deze mochten uittesten.