Hygiënisch handelen in de kraamstal, hoe pak je dit aan?
Een goed kraamstalmanagement ligt aan de basis van een gezonde en technisch optimale varkensproductie. Dankzij het project “Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen”, konden Inagro en DGZ, samen met West-Vlaamse varkenshouders een reeks protocollen opstellen boordevol tips ter inspiratie voor het kraamstalmanagement.
In dit zevende protocol geven we je graag tips mee rond hoe je hygiënisch te werk kan gaan tijdens het behandelen van de biggen. Lees snel verder en bekijk het protocol!
Een goede start voor een gezonde en optimale varkensproductie
Een goede start van de biggen is belangrijk voor hun verdere leven. Wat in de kraamstal gebeurt, heeft namelijk een impact op de gezondheid, het antibioticagebruik en de verdere prestaties van de biggen. Een goed kraamstalmanagement vormt dan ook de basis voor een gezonde en technisch optimale levensproductie.
Vorig jaar verzamelden de projectpartners DGZ en Inagro al een reeks tips gebaseerd op de feedback van de deelnemers. Dit jaar delen we graag drie nieuwe protocollen waar elke varkenshouder mee aan de slag kan. In het protocol dat we hier delen, leggen we je uit hoe je dankzij hygiënisch handelen kan bijdragen aan die cruciale eerste momenten van de big.
Protocol 7: hygiënisch handelen in de kraamstal
Tijdens de eerste levensdagen moet je de biggen een aantal keren manipuleren. Dit vormt een risico op het verspreiden van ziektekiemen. Door er op te letten dat je hierbij hygiënisch te werk gaat, kan je dit risico beperken. Enkele tips hierbij zijn:
- Beperk het aantal manipulaties en doe dit pas NA de biestopname
- Ga te werk met proper en ontsmet materiaal
- Voer enkel de handelingen uit doe noodzakelijk zijn op jouw bedrijf en overleg dit met je bedrijfsdierenarts
- Manipuleer zieke tomen of tomen bij pleegzeugen als laatste
Meer tips en tricks vind je in onderstaand protocol!
Benieuwd naar meer?
In een volgende protocol kom je meer te weten over een schone zeug in een propere stal en over optimaal injecteren van biggen.
Bekijk ook de eerder gepubliceerde protocollen over:
- begeleiding van zeugen in de kraamstal
- geboortehulp voor de zeug
- biestopname bij grote tomen
- melkopname bij grote tomen
- wateropname bij zeugen
- het ideale reinigings- en ontsmettingsproces
Interesse om deel te nemen?
Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.