Houtsnippers gebruiken op het veld? Do’s en don’ts
Veel landbouwers hebben een houtkant naast hun akker. Na het onderhoud ervan blijft een massa houtig materiaal over. Maar wat vang je daarmee aan? Als je het hakselt, kunnen de houtsnippers hun dienst bewijzen als bodemverbeteraar. Ze bouwen de organische koolstofvoorraad verder op en stimuleren het bodemleven. Na enkele jaren ervaring met houtsnippers deelde Tomas Van De Sande de belangrijkste bevindingen en aandachtspunten in het magazine FERM.
Wat zijn de ervaringen met de houtsnippers?
Houtsnippers leveren een kleine 25% van het toegediende gewicht aan organische koolstof. Uit de eerste proefveldresultaten blijkt dat een te hoge dosis houtsnippers (30 ton/ha) groeiremming veroorzaakt, ook bij een vlinderbloemige teelt nadien. In het stikstofbemestingsadvies werd geen rekening gehouden met de stikstofimmobilisatie die de houtsnippers veroorzaken. Die immobilisatie is het sterkst in de eerste zes maanden na toediening en is afhankelijk van het bodemvocht en de bodemtemperatuur.
Bij een lage dosis houtsnippers (10 ton/ha) merkte Inagro geen negatief effect op de stikstofbeschikbaarheid en de opbrengst van het gewas. Bij jaarlijkse toepassing lijkt een kleinere dosis een volwaardig alternatief te zijn voor compost. Verder onderzoek moet nog meer resultaten opleveren.
Do’s en don’ts uit die ervaringen
- De houtsnippers moeten nog vochtig zijn. Gebruik dus altijd verse snippers. Verzamel het hout pas als de bomen sapstroom beginnen te produceren. Zo beschik je over houtsnippers van vers hout.
- Let op ook waar je een hoop houtsnippers stockeert. Op de stockageplaats kan er groeiremming optreden.
- Beperk de dosis houtsnippers tot 10 ton/ha en meng ze boven in de bodem, zodat je geen zuurstofloze omstandigheden creëert.
- Na de toediening groeit er bij voorkeur een snel groeiend gewas (met 100% bedekking) zodat er zo weinig mogelijk zonlicht aan de houtsnippers kan.
- Als volggewas kies je best voor een niet-stikstofbehoeftig gewas, een vlinderbloemige teelt of een groenbedekker.