Houtsnippers of goudsnippers?
Een gouden regel als we onze bodems weerbaarder willen maken voor de klimaatveranderingen in de toekomst, is dat we aandacht moeten hebben voor de bodemvruchtbaarheid. Een sleutelelement hierbij is het koolstofgehalte. Veel van onze bodems hebben een te laag koolstofgehalte. Een deel van de oplossing kan door het gebruik van houtsnippers als koolstofbron. Zo kunnen de gronden in droge periodes langer water vasthouden en in natte periodes beter ontwateren.
Onderzoek bij Inagro
Inagro onderzoekt het potentieel van toediening houtsnippers via diverse proeven. De houtsnippers worden toegediend aan een gemiddelde dosis van 8 ton en aan een hogere dosis van ongeveer 20 ton per hectare. Deze dosissen stemmen overeen met respectievelijke toediening van respectievelijk net geen 2 ton en 5 ton organische koolstof per hectare. De houtsnippers zijn afkomstig van vers loofhout en worden toegediend via een stalmeststrooier. Daarbovenop wordt klassiek bemest met organische mest en/of N-kunstmeststoffen voor de hoofdteelt.
Verschillende teelten
Recent werden testen uitgevoerd in de teelt van aardappelen, knolselder en stamslaboontjes.
Aardappelen
Bij aardappelen wordt de hoogste opbrengst bekomen waar geen houtsnippers zijn toegediend, hoewel het verschil met toediening van de houtsnippers niet significant is. Op vlak van kwaliteit waren geen verschillen waar te nemen. De houtsnippers leggen eerst stikstof vast, om dat geleidelijk terug vrij te stellen.
Heb je te maken met kortgroeiende teelten met een hoge N-behoefte? Dan moeten de houtsnippers zeker enkele maanden vooraf toegediend worden.
knolselder
In de proef met knolselder werden gelijkaardige bevindingen genoteerd. Er was geen significante invloed op de opbrengst en hier tekende het object waar een hoge dosis houtsnippers het voorafgaande jaar was toegediend, de hoogste opbrengst.
stamslaboontjes
Stamslaboontjes zijn vlinderbloemigen, die extra stikstof uit de lucht kunnen fixeren. Bij het toepassen van een hoge dosis houtsnippers (20 ton/ha) kort voor zaai, merken we een concurrentie voor de aanwezige bodemstikstof, wat leidde tot een lagere opbrengst. Het verbouwen van een kortgroeiende hoofdteelt kort na toepassen van een hoge dosis houtsnippers kost je dus opbrengst, zelfs bij het toepassen van een vlinderbloemig gewas.
Houtsnippers aan een lagere dosis (8 ton/ha) toepassen kort voor de vlinderbloemige teelt, gaf geen opbrengstdaling tot gevolg.
Duur van de proefopstelling
De proeven die hier uitgevoerd werden, zijn éénjarig. Een meerjarig effect, waarbij het koolstofgehalte in de bodem wordt opgebouwd door toedienen van houtsnippers, kan nog niet in rekening worden gebracht. Het wijst er wel op dat via houtsnippers een bijdrage wordt geleverd aan de koolstofopbouw in de bodem op langere termijn.
Meer info

