Handen uit de mouwen - Deel 3: tips bij onderhoud streekeigen groen
De winter is hét ideale seizoen om jouw bedrijfsbeplanting op punt te zetten. In een reeks nieuwsberichten onder de noemer "Zet jouw bedrijfsbeplanting op punt" gingen we de voorbije weken dieper in op het landschappelijk integratieplan (deel 1), de dienstverleners die je kunnen helpen en de subsidies die je kunt inzetten (deel 2), hoe je je bedrijf kunt integreren zonder het te camoufleren (deel 3) en welke subsidies je kunt aanvragen (deel 4). Voor de derde week op rij helpen we je de handen uit de mouwen te steken. We zetten je op weg om werkelijk aan te planten en/of je beplanting te onderhouden. (Lees ook deel 1 en deel 2.)
Op het goeie moment en met het juiste materiaal
Snoei is noodzakelijk om je beplanting gezond te houden. Ziek hout en beschadigde of dode takken wegnemen houdt de struiken en bomen in goede conditie en voorkomt verdere aantasting van gezond hout. Ook geef je de planten meer ruimte om nieuwe, gezonde scheuten te vormen.
In de winter zijn heel wat planten in winterslaap. Sla je dan aan het snoeien, dan raken bomen en struiken minder van slag omdat de sapstroom zo goed als stilstaat. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter en kan je goed zien waar je moet snoeien: welke takken zitten in de weg, welke zijn ziek of dood?
Om de boom zo goed mogelijk en met zo weinig mogelijk schade te snoeien, is het belangrijk over het juiste materiaal te beschikken, gereedschap dat scherp is. Denk ook altijd aan je eigen veiligheid!
Integratieplan schenkt aandacht aan onderhoud
Plantte je destijds de plantensoorten aan die opgenomen zijn in je integratieplan? Dan heb je bij voorbaat onderhoudsvriendelijke soorten aangeplant. Op het landbouwbedrijf mag de beplanting robuuster zijn en robuuster onderhoud vergen dan in een tuin of park. Daar houden landschapsarchitecten (van Inagro) rekening mee als ze plannen tekenen. Ze kiezen soorten met eenvoudig hakhoutbeheer. Denk aan een heg die je iedere 6 à 7 jaar tot aan de grond kan afzetten en hoogstambomen die amper onderhoud vragen.
Extra richtlijnen bij onderhoud
Ben je op zoek naar specifieke richtlijnen voor het onderhoud van losse heggen of knotbomen? Download onze onderhoudsfiches en neem ze mee.
Of extra helpende handen
Is snoei en onderhoud van bedrijfsbeplanting niet aan jou besteed? Neem een tuinaannemer onder arm. Of ga na of er in jouw buurt initiatieven zijn van de lokale economie (bijvoorbeeld maatwerkbedrijven) of regionale landschappen om deze taak over te nemen of materiaal uit te lenen. In onze matrix kan je per activiteit en per regio organisaties vinden die je kunnen helpen om de klus te klaren, of die materiaal uitlenen.
Ben je landbouwer in de Westhoek en heb je knotwilgen? Het Regionaal Landschap Westhoek helpt je! Zij zoeken voor jou een knotter uit de buurt die het knotwerk bij jou uitvoert in ruil voor het brandhout.
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.